Lefejezés és keresztre feszítés vár a szaúdi tüntetőre

Ali Mohammed al-Nimr
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnöknél könyörög közbenjárásért annak a szaúdi fiatalembernek az édesanyja, aki 17 évesen részt vett egy kormányelleni tüntetésen, ezért lefejezésre és keresztre feszítésre ítélték.
Vágólapra másolva!

Ali Mohammed al-Nimr édesanyja most először adott interjút a külföldi sajtónak, ebben kérte az amerikai elnök segítségért.

A fiú ügye nagy visszhangot váltott ki a világsajtóban, nemzetközi emberjogi szervezetek – többek között az Amnesty International és a Reprieve – és David Cameron brit kormányfő is közbenjárt az érdekében – számolt be a Guardian.

Ali Mohammed al-Nimr egyetlen bűne, hogy részt vett egy tüntetésen Forrás: Facebook

Brutális büntetések

Szaúd-Arábia egyre nagyobb diplomáciai nyomás alá kerül a brutális igazságszolgáltatási rendszere miatt azóta, hogy tagja lett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

Nemzetközi figyelmet kapott többek között annak a bloggernek az ügye, akit az iszlám megsértése miatt tízéves börtönbüntetésre és ezer korbácsütésre ítéltek, valamint azé a brit nyugdíjasé, akire 360 korbácsütés vár, mert házi készítésű bort találtak a kocsijában.

Nimrt azért ítélték el, mert részt vett egy síita tüntetésen,

arra használta a telefonját, hogy támogatókat toborozzon a tiltakozók számára, és fegyvere volt – amit a család váltig tagad.

Párizsban a szaúdi nagykövetség előtt követelték Nimr büntetésének eltörlését Forrás: citizenside.com/Citizenside/Georges Darmon

Jó gyerek

Az édesanyja szerint a fia nagyon jó gyerek, szeretett úszni, imádta a focit és a fényképezést. A börtönben úgy megkínozták, hogy rá sem ismert, amikor először meglátogathatta.

Megrugdosták, ütlegelték, kiverték a fogait,

a verések következményeképpen egy hónapig véreset vizelt.

Az asszonynak meggyőződése, hogy a szunnita többségű államban a síita hite miatt ítélték ilyen brutális büntetésre a fiát.

London már lépett

A brit kormány kedden jelentette be, hogy visszavonja az ajánlatát arra az 5,9 millió fontos szerződésre, amely szerint szaúdi börtönőröket képeznének ki. David Cameron kormányfő aznap közölte azt is, hogy

levélben fordul Rijádhoz a megkorbácsolásra ítélt brit nyugdíjas ügyében.

A miniszterelnök a múlt héten kérte a szaúdi uralkodót, hogy ne végezzék ki Nimrt.

Abdallah al-Muallimi, Szaúd-Arábia londoni nagykövete a BBC-nek adott interjúban nem volt hajlandó beszélni a fiatalember ügyéről, arra hivatkozva, hogy a jogi folyamat még nem ért véget, de szerinte az kizárólag a hazájára tartozik.

A hádzson történt tragédia is aláásta a király tekintélyét Forrás: AFP/AA/Ozkan Bilgin

Az uralkodó dönt

„Tisztelettel arra kérjük a világot, hogy tartsa tiszteletben a rendszerünket és igazságszolgáltatásunkat, a törvényeinket és a szabályainkat, és ne avatkozzon be egy szuverén állam belügyeibe” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Szaúd-Arábia betartja az ENSZ emberjogi chartáját.

„A saríja (az iszlám jog) alkalmazása az emberi jogok legmagasabb formája” – jelentette ki.

Nimr sorsa a januárban trónra lépett uralkodó kezében van, aki éppen a kiterjedt királyi család puccsával néz szembe.