800 osztrák katona lelkét ápolja az új imám

Kurt Wagner, bécsi katonai parancsnok köszönti Abdulmedzid Sijamhodzic imámot
Vágólapra másolva!
A jövő hétfőn tartandó bécsi katonai eskün – az osztrák hadsereg kötelékében – egy muzulmán imám is részt vesz a ceremónián. Egy új jogszabály lehetővé teszi Ausztriában a muzulmán hitűek hivatalos vallásgyakorlását a hadseregben, és így a hadseregben mostantól a katolikus papok, református lelkészek, és zsidó papok mellett muzulmán imám is dolgozik.
Vágólapra másolva!

Abdulmedzid Sijamhodzic imám Boszniából származik és tinédzserként került Ausztriába 2004-ben. A boszniai háború elől menekült el a családjával. A jövőben ő foglalkozik a mohamedán vallású katonák hitéletével, tanácsokat ad, valamint segíti az együttműködést a mohamedánok és más vallásúak között. Természetesen pénteki istentiszteletet is tart, német nyelven. Ausztriában mintegy félmillió muzulmán él, többségük egykor Törökországból vagy Sijamhodzic-hoz hasonlóan Boszniából érkezett. A hadsereg emellett humanitárus segítséget nyújt a Szíriából és máshonnan érkező menekülteknek, részt vesz a táborok felállításában és esetenként őrzésében.

Kurt Wagner, bécsi katonai parancsnok köszönti Abdulmedzid Sijamhodzic imámot Forrás: http://www.bundesheer.at/

Örülnek a lehetőségnek

A harminchét éves imám azt nyilatkozta, hogy rengeteg emberrel beszélt a hadseregben az elmúlt időszakban és azt tapasztalata, hogy a muzulmánok örülnek a lehetőségnek, hogy immár a hadseregen belül is gyakorolhatják vallásukat. Épp úgy gondolkodnak, mint társaik, és ha kell – mondják – készek meghalni Ausztriáért. Mindezen túl is fontos, hogy a hadsereg tagjai tisztában legyenek azzal, hogy miképp gondolkodnak, milyen dolgok fontosak a muzulmán vallású társaknak. Az imám ebben is segít.

Nem csupán a hitéletet támogatja, hanem folyamatosan mesél a vallásról másoknak, hogy eloszlassa az előítéleteket,

amelyeket az elmúlt időszakban is sokan keltettek a muzulmánokkal kapcsolatban. "A mostani menekültek ugyanolyan emberek, mint mi" – mondja egy muzulmán katona. "Mi korábban menekültünk, befogadtak, elfogadtak. Örülök, hogy szolgálhatok a seregben és ezzel visszaadhatok valamit abból, amit én és a szüleim gyerekként kaptunk Ausztriától" - mondja.

Főállásban egy gimnáziumban tanít

Az imám főállásban vallási oktató egy bécsi gimnáziumban. Évek óta segíti önkéntesként az iszlám közösség és az osztrák hadsereg közötti jobb együttműködést. "Nincs konfliktus – mondja. Az iszlám törvények azt írják elő, hogy a törvényt be kell tartani. A mi hitünk szerint a Korán az egyenlőséget, a vallásszabadságot, a szólás és a sajtó szabadságát tanítja."

– mondja az imám. "A legrosszabb, ami egy emberrel történhet, hogy az életét féltve el kell menekülnie szülőföldjéről. Személyes tapasztalatból beszélek – teszi hozzá. Nekem Európa a békéről szól, és hiszek abban, hogy muzulmánok – érkezzenek bárhonnan – hozzá tudnak járulni ehhez. Én ezért dolgozom nap mint nap."

800 lelket gondoz

Ausztriában a katonaság nem önkéntes, a jelenlegi szabályozás szerint mindenkinek hathavi katonai szolgálatot kell teljesítenie. Jelenleg az osztrák hadseregben 800 muzulmán hitű katona szolgál, közülük hétszázan hivatalos sorozott katonai idejüket töltik. Bécsben minden ötödik besorozott katona muzulmán hitű. A szabályok szerint a muzulmán katonák megőrizhetik szakállukat és eltávozást kapnak a muzulmán ünnepeken.