Elköltözik Amerikából az "órás fiú"

Ahmed Mohamed
Ahmed Mohamed a média kereszttüzében
Vágólapra másolva!
Családjával együtt Katarba költözik Ahmed Mohamed, akit a világ csak "órás fiúként" ismer. A texasi Irvingben élő 14 éves fiú szeptember közepén vitt be az iskolába egy általa megépített ébresztőórát, hogy megmutassa tanárának, ám azt egy másik tanár bombának vélte, és kihívta a rendőröket. Öten kísérték be az őrszobára. Két nappal később ejtették a gyanúsítást.
Vágólapra másolva!

A szudáni származású fiú az amerikai médiának nyilatkozva arra panaszkodott, hogy pusztán a vallása és a faji hovatartozása miatt nézték terroristának. Azt azonban ő is elismerte, hogy a táska formájú tolltartóba épített szerkezet gyanúsan nézhetett ki. Szakértők szerint Ahmed ébresztőórája mérnöki szempontból értéktelen. A nyomtatott áramkör egy '80-as években gyártott Micronta óráé, és a szerkezet többi eleme is hozzáférhető a kereskedelmi forgalomban.

Ahmed Mohamed a média kereszttüzében Forrás: AFP/Ashraf Shazly

Obamával is találkozott

Több szakértő is úgy látta, hogy a politikai alapon különleges elbánásban részesített Mohamed projektje "aranyos" lenne egy 7 évestől, de felkarolása igazságtalan azokkal a gyerekekkel szemben, akik valóban ifjú feltalálók. Ahmed Mohamed ugyanis - az őt ért sérelem kompenzálásaként - találkozhatott Barack Obamával egy tudománynépszerűsítő esten. Azt mondta: nagyon hálás a meghívásért és Obama támogatásáért, és nem zavarja az "órás fiú" becenév, amely ráragadt. A családja szeretné, ha a fiú a tekintélyes massachusettsi műszaki egyetemen, az MIT-n folytatná tanulmányait, és mérnök lenne belőle. A kamasz mozgalmas heteket élt: járt a Facebooknál és a Google-nél, valamint Szudánba is ellátogatott, ahonnan szülei emigráltak. Apja annak idején elnökjelölt volt az afrikai országban.

Ahmed "órája" Forrás: AFP/Irving Police

Új lehetőség

Noha a MIT nem hívta, kapott ajánlatot máshonnét: elfogadva Katar ösztöndíjajánlatát, családjával együtt a Perzsa-öbölbe költözik, hogy részt vegyen egy fiatal kutatóknak indított programban. Ahmed nagyon elégedett leendő dohai környezetével, az iskolával, és nagyon várja, hogy teljes boldogságban élhessen az arab országban.