Orbán: Csak megfigyelők vagyunk

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
Régi rókának nevezte Orbán Viktort Vona Gábor a szerdai interjúban.
Vágólapra másolva!
A nyugat-balkáni migrációs útvonal már nem érinti Magyarországot, ezért már csak megfigyelőként vesz részt az erről szervezett csúcstalálkozón – mondta vasárnap a megbeszélésre érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A kormányfő közölte, hogy a válság első számú oka az, hogy az Európai Unió és a schengeni övezet egyes országai nem képesek vagy nem készek állni a szavukat. Orbán Viktor tudatta azt is, hogy többször javasolta, ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor

az Európai Unió ezt közösen tegye meg,

„de senki nem hallgatott ránk”.

Orbán Viktor szerint csak megfigyelők vagyunk Forrás: MTI/Európai Tanács/Christos Dogas

„Abban bízom, hogy ma délután

sikerül pontot tenni a nyitott határok politikájának végére,

amely homlokegyenest ellentétes Schengennel, és a meghíváspolitikának is, amely szintén ellentétes Schengennel. Remélem, hogy a schengeni övezet minden tagja azt fogja mondani, hogy a jövőben kész állni a szavát” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország kész megosztani pozitív tapasztalatait a vasárnap délutáni munkamegbeszélésen. Arra az újságírói kérdésre, miszerint javasolja-e más országoknak is, hogy kerítést építsenek a határaikra, a miniszterelnök azt mondta:

nem kenyere, hogy másoknak tanácsokat osztogasson.

Erről nem beszélnek

A magyar határon bevált a kerítés, ahogy máshol is Európában, habár ezekről nem beszélnek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök korábban az ABC című spanyol konzervatív napilap vasárnapi számában megjelent interjúban.