Az Iszlám Állam kivégezte az uszító brit muszlim pap fiát

son Omar Bakri Mohammad fia
Mohammad Omar Bakri Mohammad
Vágólapra másolva!
Omar Bakri Mohammedet szélsőséges nézetei miatt kitiltották Nagy-Britanniából, a fia pedig meg nem erősített hírek szerint az Iszlám Állam kivégzőosztaga előtt végezte.
Vágólapra másolva!

A papot – a „tottenhami ajatollahot” – azzal vádolták Nagy-Britanniában, hogy uszításával több fiatal muszlimot radikalizált, többek között azt a két dzsihádistát, akik 2013-ban meggyilkolták Lee Rigby lövészt a woolwichi laktanya közelében.

Lehet, hogy ködösítés

A pap fiának haláláról a Libanon 24 számolt be a közösségi oldalakon megjelent hírek alapján. Ezek szerint Mohammedet a saját társai végezték ki Szíriában, Aleppó közelében, mert gyalázta Mohamed prófétát – írta internetes oldalán a brit Mirror.

A lap bemutatta a kivégzési parancsot is, amely augusztus 29-ei dátumozású.

Más források viszont úgy tudják, hogy a török és libanoni kormányzathoz fűződő állítólag kapcsolatai miatt kellett meghalnia. A család azonban nem volt hajlandó megerősíteni Mohammed halálhírét, mint ahogy független források sem.

Mohammed Omar Bakri Mohammed halálhírét nem erősítette meg a család Forrás: YouTube

Csatlakozott az Iszlám Államhoz

A húszéves fiatalember a feltételezések szerint egy éve utazott Tripoliba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A családja azt állítja, hogy tudomásuk szerint most a szíriai Homsz közelében harcol.

Biztonsági források nem zárják ki, hogy halálhíre csak ködösítés, így akarja eltüntetni a nyomait, hogy titokban visszatérhessen Libanonba – vélekedett a Telegraph.

Az apa Libanonban tölti börtönbüntetését Forrás: AFP/Odd Andersen

A Facebookon is uszít

A lap emlékeztetett arra, hogy a „tottenhami ajatollah” a Facebookon uszít gyerekek és nők meggyilkolására, és dicsőíti az Iszlám Állam mészárlásait.

A gazdag szíriai családból származó Bakri három évtizede költözött Nagy-Britanniába, ahol egyik alapítója volt az al-Muhadzsirún nevű radikális csoportnak.

2005-ben Libanonba utazott, azóta nem engedték vissza Nagy-Britanniába. Jelenleg börtönbüntetését tölti Libanonban a terrorizmus támogatásáért, és éppen tegnap ítélték újabb hat évre.