A Financial Times szerint is Merkel az év embere

Angela Merkel
Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking at a press conference after the conference of German state premiers in Berlin, Germany, 3 December 2015. The premiers of the German states attended a conference with Chancellor Merkel at the federal chancellery. PHOTO: MICHAEL KAPPELER/DPA
Vágólapra másolva!
A Financial Times is Angela Merkelt választotta az év emberének. A gazdasági lap szerint a német kancellár a menekültválság közepette merész meggyőződéseket valló politikussá vált.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberévé a Financial Times. A londoni gazdasági napilap hétfői indoklása szerint a menekültválság közepette Merkel alig néhány hét leforgása alatt átalakult a világ és a németek szemében egyaránt.

A Financial Times szerint is Angela Merkel az év embere Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A lap felidézi, hogy Merkel nemrég egy palesztin diáklánynak, aki attól félt, hogy a német hatóságok visszaküldik a libanoni menekülttáborba, ahonnan érkezett, a kamerák előtt még azt mondta, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, nem sokkal később viszont menekültek százezreit fogadta a háború dúlta Szíriából.

E néhány hétben a Németországot az elmúlt tíz évben vezető,

- írják az indoklásban.

November 9-én a Time magazin is Merkelt választotta az év emberének. Az amerikai lap indoklása szerint a német kancellár az elismerő címet az európai adósságkezelő és a menekülteket támogató politikájáért érdemelte ki.