Vérontás a vezérkari főnök elleni támadás után

Abubakr Shekau a Boko Haram terrorista szervezet vezetője, elrabolt diáklányok
A screengrab taken on May 12, 2014, from a video released by Nigerian Islamist extremist group Boko Haram and obtained by AFP shows a man claiming to be the leader of Nigerian Islamist extremist group Boko Haram Abubakar Shekau. Boko Haram released a new video on claiming to show the missing Nigerian schoolgirls, alleging they had converted to Islam and would not be released until all militant prisoners were freed. Abubakar Shekau speaks on the video obtained by AFP for 17 minutes before showing what he said were about 130 of the girls, wearing the full-length hijab and praying in an undisclosed rural location. A total of 276 girls were abducted on April 14 from the northeastern town of Chibok, in Borno state, which has a sizeable Christian community. Some 223 are still missing. AFP PHOTO / BOKO HARAM RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Síita muzulmánok százait ölhették meg Nigéria északi részén a hétvégén. A kormányerők azt torolták meg, hogy fegyveresek rátámadtak a vezérkari főnök konvojára az ország síiták lakta részén.
Vágólapra másolva!

A nigériai katonák múlt hétvégén síita muzulmánok százait ölték meg, mert egy szervezet tagjai tüzet nyitottak a vezérkari főnök konvojára - közölte a hadsereg. Más források szerint az összecsapásnak 20 áldozata van - írja a Daily Mail.

A síita muzulmánok vezetője, Ibraheem Zakzaky és a felesége, Zeenah Ibrahim börtönbe került - állítja a kormány.

A síita szervezet tagjai viszont azt mondták, hogy

Állításuk szerint Ibrahim Zakzaky két gyermeke és a vallási vezető egyik helyettese is meghalt a támadásban. A feleség a támadások kezdetén maga hívta fel az AP hírügynökséget. Arról számolt be, hogy házukat hívek százai veszik körbe, hogy megvédjék férjét.

Megtámadták a konvojt

Egy szemtanú szerint a síita szervezet helyben élő tagjai

barikádot építettek az úton, ahol a vezérkari főnök konvoja haladt.

Miután megállították a menetet, kövekkel dobálták meg az autókat. A szemtanú szerint ilyen esetek rendszeresen előfordulnak a síiták lakta környéken.

A hadsereg szóvivője szerint azonban

néhány síita megpróbálta megközelíteni a vezérkari főnök autóját, hogy Molotov-koktélt dobjanak a járműre,

és egy közeli mecset irányából tüzet is nyitottak a konvojra. Sani Usman szerint más síiták kardokkal és törőkkel voltak felfegyverezve.

Hidegvérrel gyilkoltak

A támadás után a hadsereg razziát tartott Zakzary otthonánál, illetve két vallási központnál Zariában. A síita szervezet szóvivője szerint a megtorlás során a kormányerők válogatás nélkül, hidegvérrel gyilkoltak.

A helyi emberjogi szervezetek és lapok szerint az incidensben 20-an vesztették életüket. A katonaság azóta is lezárva tartja a környéket.

A Boko Haram is támad

Két hete a Boko Haram egy öngyilkos merénylője több mint húsz síitát ölt meg vallási menetben. A zarándokok Dakasoye településről tartottak Zaria felé.

Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője. A szunnita szélsőségesek a síitákat is támadják Forrás: AFP/Ho

A szunnita Boko Haram vallási háborút folytat a síiták ellen. A szervezet hat éve harcol az országban, az év elején jelentős területeket foglaltak el Csád, Niger és Nigéria területén, de később a hadsereg visszaszorította őket.