Terrorellenes akció zajlott Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek és kihallgattak két személyt a belga hatóságok vasárnap. Az akció a november 13-i párizsi terrortámadás miatt indult nyomozás része volt.
Vágólapra másolva!

Egy lakóház hatodik emeletén csaptak le egy testvérpárra a belga terrorellenes egységek Brüsszel központjában, a a Dansaert negyedben - közölte az ország szövetségi ügyészségétől kapott információkra hivatkozva a belga állami televízió.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta:

egy testvérpárt vettek őrizetbe, őket kihallgatják.

A rendőrségi akció a november 13-i párizsi merényletsorozat után indult nyomozás része volt.

A rendőrök tudták, hogy a párizsi merényletek egyik gyanúsítottja, Salah Abdeslam nincs a helyszínen - mondta a szóvivő. A vasárnap őrizetbe vett testvérpárral kapcsolatban a belga hatóságok hétfőn készülnek részletesebb közleményt kiadni.

Az akció ideje alatt a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet.

Salah Abdeslam a rendőrség fotóján. Nem őt kapták el Forrás: AFP/Dsk

Az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen a terrortámadások után Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter egyébként nemrég elmondta: a párizsi terrorcselekmények után két nappal felderítették a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam tartózkodási helyét Brüsszel Molenbeek nevű negyedében, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást.

Abdeslam meg tudott szökni.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.