Japán fizet az egykori szexrabszolgáknak

szex rabszolgák a második világháborúban, komfort nők
Vágólapra másolva!
Egymilliárd jent fizet Japán, mert a második világháborúban nőket hurcolt el Koreából. Vannak még túlélők, ők kapják a kártérítést.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea és Japán megállapodásra jutott a II. világháborús koreai szexrabszolgák ügyében - jelentette be hétfőn Szöulban a két ország külügyminisztere.

Abe Sindzó japán miniszterelnök

"ismételten bocsánatot kér" Dél-Koreától.

A japán kormány felajánl egy egymilliárd jenes (2,45 milliárd forint) segélyalapot azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a világháborús japán megszálló erők prostitúcióra kényszerítettek - mondta az ország külügyminisztere.

Több dél-koreai társadalmi szervezet szerint a bocsánatkérés nem elég. Ők azt akarják elérni, hogy Japán elismerje büntetőjogi felelősségét a szexrabszolgák ügyében.

Japán nem csak koreai nők ellen követett el szexuális bűncselekményeket Forrás: Wikimedia Commons

Dél-Korea most azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat, hogy távolítsanak el a szöuli japán nagykövetség épülete elől egy szobrot. Az alkotás a prostitúcióra kényszerített koreaiaknak állít emléket. A japán kormánynak viszont azzal van problémája, hogy az ülő lány szobránál

hetente rendeznek tiltakozó tüntetéseket.

Dél-Koreától régóta kéri az Egyesült Államok, hogy javítsa kapcsolatait Japánnal. Amerikának ugyanis az az érdeke, hogy a térségben lévő szövetségesei erősek és egységesek legyenek a feltörekvő Kínával és az atomrakétákkal kísérletező Észak-Koreával szemben.

Történészek becslése szerint 200 ezer szexrabszolga dolgozott a japán katonai bordélyházakban. A korabeli érvelés szerint azért volt szükség rájuk, hogy némi rekreációs szexszel segítsék a katonák morálját. A katonai bordélyokat megjárt nők közül sokan sohasem mentek férjhez.