Energiatakarékos szilvesztere lesz a Krím félszigetnek

2015.12.31. 10:46

Megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől csütörtökre virradóra az egyetlen, még működő vezetéken történt baleset miatt. Ráadásul ma jár le Ukrajna a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése.

Zinovij Bucjo, az Ukrenergo ukrán vállalat sajtóosztályának vezetője a 112 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, a Kahovka-Titan vezeték egyik oszlopa kidőlt, a vezeték megrongálódott, de már dolgoznak a hibán.

Szvetlana Borodulina, a Krím félszigeti kormány energiaügyi minisztere azt mondta, az áramszünetnek nem lesznek komolyabb következményei. Bár az áramveszteség mértékéről nem beszélt, a legfeljebb 150 megawatt kiesés a félsziget áramszükségletének 10 százaléka.

Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Borodulina mindazonáltal felhívta a félsziget ünnepelni készülő lakóit, hogy takarékoskodjanak az árammal.

A Kahovka-Titan vezeték az utolsó abból a négyből, amely Ukrajna felől árammal látta el a félszigetet. November 22-én ismeretlen szélsőségesek robbantással megrongálták a vezetékeket a Krímtől nem messze, így tiltakozva a félsziget orosz megszállása és a tatár kisebbség üldözése ellen. Ennek következtében a Krímben súlyos áramhiány alakult ki, a hatóságok rendkívüli állapotot vezettek be, és csak időszakosan, ütemterv szerint biztosították az áramellátást.

A helyzet javult, miután december 2-án az oroszországi Krasznodari területről egy vezetéken megindult az áramszolgáltatás a Krímbe, majd december 15-én egy második vezetéket is üzembe helyeztek. A tervek szerint tavasszal két további vezetéket is beindítanak, ami biztosítani fogja a félsziget függetlenítését az ukrán energiaszolgáltatótól.

December közepén a javítási munkálatokat követően egy vezetéken Ukrajnából is újraindult az áramszolgáltatás.

Ukrajnának a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése december 31-én jár le. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök december 29-én kijelentette, hogy az áramszállítás kérdését a Krímbe az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak kell megvizsgálnia.