Lekapcsoltak egy feltételezett merénylőt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy New York-i férfit, aki az újévi ünnepségeken készült merényletet elkövetni a New York állambeli Rochesterben egy bárban vagy egy étteremben. A férfi azt akarta bizonyítani: méltó arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihádista szervezethez Szíriában - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A 25 éves Emanuel Lutchmant azzal vádolják, hogy az Iszlám Államnak anyagi segítséget igyekezett nyújtani, illetve az újévi ünnepségen számos embert készült megölni az említett szervezet nevében - ismertette az amerikai ügyészség, hozzáfűzve: a férfit idejében sikerült a hatóságoknak őrizetbe venni.

Utasítást kapott

Lutchman azt állította: a dzsihádisták egyik emberétől kapott utasításokat külföldről, és támadást készült elkövetni egy rochesteri bárban vagy étteremben újévkor, hogy mindezek után a Közel-Keleten csatlakozhasson az iszlamistákhoz. A férfit, aki hosszabb ideje megfigyelés alatt tartott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, szerdán vették őrizetbe.

Lehallgatták

Lehallgatott beszélgetéseiben Lutchman ismételten kifejezte szimpátiáját az Iszlám Állam iránt, jelezve: szívesen csatlakozna a szélsőségesekhez. Az FBI szerint Lutchmannak volt egy társa is, aki valójában a nyomozó irodának dolgozott. Lutchman a társával közösen vásárolt késeket, egy machetét és símaszkokat a támadáshoz. Az iszlamistát húsz évig terjedő börtönbüntetés és negyedmillió dolláros pénzbüntetés fenyegeti.