Túlélte Auschwitz poklát a legidősebb férfi

holokauszt túlélő, legidősebb férfi
Jiszrael Krisztal élete első 20 évéből egyelőre nem tud dokumentumokat felmutatni
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is a világ legöregebb férfije Yisrael Kristal, miután a világrekordokat regisztráló Guinness megerősítette, hogy nincs nála idősebb ember a Földön. A zsidó férfi túlélte a náci terrort.
Vágólapra másolva!

Egészen pontosan 112 éves és 178 napos a világ legöregebb férfije a Guinness World Records nevű szervezet döntőbizottsága szerint. Jiszrael Krisztal 1903-ban született a lengyelországi Zarnowban. Jelenleg Haifában él, ahová a második világháború után költözött.

A férfit a nácik Auschwitzba deportálták, de túlélte a haláltábort.

Miután kiderült, hogy ő a legidősebb férfi a Földön, természetesen megkérdezték tőle azt is, hogy mi a hosszú élet titka. Nem tudja - válaszolta, majd hozzátette, hogy szerinte mindent egy felsőbb hatalom dönt el.

Jiszrael Krisztal hivatalosan is a legidősebb férfi a világon Forrás: Krisztal család

“Ismertem nálam okosabb, erősebb és jobban kinéző embereket is, akik már nincsenek köztük” - mondta a BBC beszámolója szerint. Szerinte az ember legfontosabb feladata, hogy keményen dolgozzon, és ha kell, újjáépítse azt, ami elveszett.

A férfi már az első világháborút is megszenvedte: tizenévesként elszakították szüleitől. A második világégés Lodz városában érte. Őt és családját a városi gettóba telepítették 1939 után.

Két gyermeke ott halt meg.

Feleségével együtt 1944-ben, a gettó felszámolása után deportálták Auschwitzba. Az asszonyt - Chaja Feige Frucht volt a neve - meggyilkolták a haláltáborban.

A férfit viszont rabszolgaként dolgoztatták a nácik. Auschwitzon kívül tábort is megjárt, mire 1945 májusában megtalálták a szövetségesek.

Az élete nem sokon múlt: csupán 37 kiló volt.

1950-ben emigrált Izraelbe, ahol a családi hagyományt folytatta: cukrászdát vezetett, egészen nyugdíjazásáig.

Lánya azt mondja, édesapját nem tudta megtörni a haláltábor. “Optimista, bölcs és értékeli, amije van” - mondta.

Jiszrael Krisztal január óta a világ legidősebb férfija. Elődje, a japán Koide Jaszutaro 112 évet, és 312 napot élt. A világ legidősebb embere egyébként nő. Őt úgy hívják, hogy Susannah Mushatt Jones, 115 éves és 249 napos.