Nem kímélik a neonácikat a német hatóságok

Németország, neonáci gyilkosságsorozat, NPD
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak több Berlinhez közeli településen, amik a német neonácik főhadiszállásának számítanak. A razziában letartóztattak egy 29 éves férfit, aki nem mellesleg a szélsőjobboldali NPD (Német Nemzeti-demokrata) párt egyik helyi kulcsfigurája. A történetet tovább árnyalja, hogy a napokban tárgyalja a német alkotmánybíróság a neonáci párt betiltásáról szóló kérelmet.
Vágólapra másolva!

A német fővároshoz közeli Schönwalde-Glienben, Nauenben és Potsdamban tartottak razziát a rendőrök. Az akció során egy 29 éves férfit és egy 22 éves nőt állítottak elő. Egy 28 éves férfinek sikerült elmenekülnie, aki ellen elfogatóparancs van érvényben – írja Die Welt.

Rasszista indíték

A gyanú szerint a három fiatal 2015 májusában gyújtotta fel egy lengyel származású férfi autóját rasszista indítékból.

Az elkövetők köztudottan szélsőjobboldali nézeteket vallanak.

A 29 éves férfi emellett a német neonáci párt, az NPD egyik helyi vezetője. A 17 ezres lakosú Nauen, ahonnan a férfi származik, a keletnémet neonácik egyik fellegvára.

„Ez egy kemény csapás a környékbeli szélsőjobboldalnak” – mondta Andrea Johlige potsdami baloldali képviselő az eset kapcsán.

https://www.google.hu/maps/place/Brandenburg,+N%C3%A9metorsz%C3%A1g/@52.4411537,10.7744128,7z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47a84fede87c369b:0x8122269c3452df8c

Véletlen egybeesés

A helyzetet tovább árnyalja, hogy Karlsruhéban épp a napokban tárgyalja a német alkotmánybíróság a neonáci párt betiltásáról szóló kérelmet. Az NPD megszűntetését a Bundesrat kezdeményezte. A német Szövetségi Tanács szerint a Hitler utódpártjaként is emlegetett szervezet fenyegeti az ország demokratikus rendszerét.

A neonáci párt mindent megtesz a túlélésért.

Alig kezdődött el kedden az ülés Karlsruhében, indítványt nyújtottak be két alkotmánybíró ellen elfogultság miatt. Az NPD kérelmét azonban szerdán elutasították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!