Idén is Merkel a legbefolyásosabb

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel speaks at a press conference with her Austrian counterpart at the German Chancellery in Berlin on September 15, 2015 following their meeting on the refugee crisis, after both sides reinstated border controls. Merkel met with Werner Faymann. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Immár a hatodik egymást követő évben sorolta első helyre a német kancellárt a Forbes című amerikai gazdasági magazin.
Vágólapra másolva!

A gazdasági lap indoklása szerint a német kancellár megbirkózott az Európai Unió előtt álló létfontosságú kihívásokkal, Németországot pedig kivezette a recesszióból.

Merkel talán legbátrabb tette azonban, hogy befogadott több mint egymillió, muzulmán országokból érkező menekültet - írja a Forbes.

A világ legbefolyásosabb nőinek listáján Merkelt - csakúgy, mint tavaly - ezúttal is Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje követi a rangsorban. A harmadik helyen Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, míg a negyedik helyen Bill Gatesnek, a Microsoft társalapítójának emberbaráti tevékenységéről ismert felesége, Melinda Gates üzletasszony végzett.

Az egyik ok a több mint egymillió, muzulmán országokból érkező menekült befogadása Forrás: AFP/John Macdougall

Azóta, hogy Merkel 2006-ban először felkerült a Forbes listájára, mindössze egyszer, 2010-ben fordult elő, hogy a tekintélyes pénzügyi magazin nem őt választotta a világ legbefolyásosabb nőjének.

Tavaly - európai adósságkezelő és a menekülteket támogató politikájának elismeréseként - a Time magazin a német kancellárt választotta az év emberének.