A támadó napokkal a mészárlás előtt legálisan vett fegyvert

orlando lövöldözés
This handout photo provided by the Orlando Police Department on June 12, 2016 shows a bullet hole left in a kevlar helmet worn by an Orlando police officer, that saved his life during the shootings at the Pulse Night Club in Orlando, Florida. Fifty people died and another 53 were injured early June 12 when a heavily-armed gunman opened fire and seized hostages at a gay nightclub in Orlando, Florida, police said, in the worst mass shooting in US history. / AFP PHOTO / Orlando Police Department / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ORLANDO POLICE DEPARTMENT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Napokkal a tömegmészárlás előtt legálisan vásárolt fegyvereket az orlandói melegbár támadója. Ugyan az FBI korábban többször kihallgatta, de a mészárlás idején nem nyomoztak utána, és megfigyelés alatt sem állt, így minden további nélkül fegyverhez juthatott.
Vágólapra másolva!

Omar Mateen, a 29 éves floridai férfi, aki ötven embert ölt meg egy melegbárban, a támadás előtti napokban legálisan vásárolt egy kézifegyvert és egy puskát, közölte Trevor Velinor, az amerikai fegyverellenőrzési hivatal (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) munkatársa. "Nincs rajta a tiltott személyek listáján" - indokolt Velinor.

Kétszer kihallgatták

Az FBI 2013-ban és 2014-ben kihallgatta Mateent, mondta Ronald Hopper FBI-ügynök. "A kihallgatások nem vezettek eredményre, így nem volt mi alapján folytatni a nyomozást" - mondta Hopper. A lövöldözés idején Mateen ellen nem zajlott nyomozás, és megfigyelés alatt sem állt, írja a CNN.

Az Iszlám Állam magára vállalta

Mateen a merénylet időpontjában felhívta a rendőrséget, és hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. Mateen apja szerint fiát nem vallási indokok vezették, a homoszexuálisokkal volt baja.