Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Híveinek ötöde sem Trumpot akarja elnöknek

Trump Clinton amerika
Republican Presidential candidate Donald Trump waves as he leaves the stage during the Republican National Convention at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio on July 20, 2016. The cost of the convention for the Republican Party will run some $64 million. The number of visitors expected in Cleveland is 50,000, including 15,000 journalists and 2,472 delegates (there are also 2,302 alternate delegates.) / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
A republikánus szavazók egy része sem a republikánus elnökjelöltet látná szívesen az elnöki poszton. Egy felmérés szerint inkább azt szeretnék, ha Donald Trump kiszállna az elnökségért a demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal folytatott küzdelemből.
Vágólapra másolva!

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató egyik közös közvélemény-kutatása szerint csaknem

minden ötödik regisztált republikánus azt szeretné, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt kiszállna az elnökségért folyó küzdelemből.

A Reuters két felmérést is nyilvánosságra hozott: az egyiket 396 regisztrált republikánus szavazó véleménye alapján közölték. A megkérdezett - és a választásra már regisztrált - republikánusok 19 százaléka úgy gondolja, Trumpnak ki kellene szállnia a Fehér Házért folyó küzdelemből, 10 százalékuk "nem tudja", 70 százalékuk azonban változatlanul híve Trumpnak.

Donald Trump republikánus elnökjelölt még pártja szavazóit is megosztja Forrás: AFP/Robyn Beck

A másik felmérésben szélesebb közönséget, 1162 regisztrált szavazót, azaz demokratákat, republikánusokat egyaránt kérdeztek meg. Az e körben született válaszok alapján a megkérdezettek 44 százaléka lenne híve annak, hogy Trump visszalépjen.

Eközben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tudatta, szerinte "mély aggodalomra adnak okot" Donald Trump megnyilvánulásai a választási kampányban.

A német diplomácia vezetője korábban "a gyűlölet prédikátoraként" jellemezte a republikánusok elnökjelöltjét. Angela Merkel német kancellár viszont nem avatkozik bele az amerikai választási kampányba és nem kommentálja azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről