Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két hétig voltak jegesmedvék fogságában

jegesmedve, jég, Felmelegedés, Kara-Winter 2015 Arctic expedition snow animal bear Arctic cold north wild HORIZONTAL ice-floe photo of the day editor's choice SQUARE FORMAT
2643430 06/10/2015 A polar she-bear with a cub near the Franz Josef Land Archipelago in the Barents Sea. Valeriy Melnikov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Két hétig kellett szüneteltetnie a munkát egy orosz meteorológiai állomás öt kutatójának, mert jegesmedvék telepedtek le az állomás körül. Végül egy arra járó orosz kutatóhajóról segítették ki őket: kutyákkal és fáklyákkal elijesztették a medvéket. Az elmúlt időszakban elszaporodtak a hasonló esetek, amiben a szakértők szerint szerepe van annak, hogy csökken a medvék természetes élettere, a sarkvidéki jégtakaró.
Vágólapra másolva!

A Szibéria északi részén található Trojnoj szigetén lévő meteorológiai kutatóállomáson öt ember tartózkodott, amikor a megszokottnál agresszívebben viselkedő medvék – 10 felnőtt példány és bocsaik – letelepedtek az állomás körül.

Egy nőstény rendszeresen az egyik épület ablaka alatt aludt, és a medvék a kutatók egyik kutyáját is halálosan megsebesítették

– írja a Guardian az orosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Jegesmedvék a Barents-tengeren található Ferenc József-földön Forrás: RIA Novosti/Valeriy Melnikov

A kutatók természetesen fel vannak készülve az ehhez hasonló helyzetekre, de egy idő után már kifogytak a medvék elijesztéséhez használt fáklyákból. Ezért azt tanácsolták nekik, hogy

legyenek nagyon óvatosak, és csak vészhelyzet esetén próbálkozzanak meg az épület elhagyásával

– amíg „körülbelül" egy hónap múlva odaér a kutatókat felszereléssel és élelemmel ellátó hajó.

Szerencséjükre nem kellett ennyit várni, éppen arra hajózott az orosz kutatóflotta zászlóshajója, az Akademik Triosnyikov, és kis kitérőt téve megállt segíteni a bajba jutott kutatókon. A hajón a kutyák és a fáklyák mellett elektronikus szirénák és fegyverek is voltak, így tudták elriasztani a medvéket, és biztosítani, hogy a kutatók épségben elhagyják a bázist.

Az állomást fenntartó szervezet szóvivője szerint az eset nem precedens nélküli, hiszen a kutatók a medvék természetes élőhelyén dolgoznak.

A medvék nagy száma és agresszív viselkedése azonban nem szokványos,

hiszen általában az évnek ebben a szakaszában már más szigeteken vannak. Csakhogy az idén a jég olyan gyorsan húzódott vissza, hogy a jegesmedvéknek nem volt idejük elúszni a szigetről. És mivel más táplálékot nem találtak, letáboroztak a kutatóállomás mellett – mondta a szóvivő.

Az orosz hírügynökségek egyre több hasonló esetről számolnak be. A napokban például egy bányatársaság geológusát marcangolta halálra egy jegesmedve szintén Szibériában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről