Az amerikai haditengerészet kiáll Dél-Korea mellett

propaganda-hangszórók, Dél-Korea
A South Korean soldier stands guard in front of loudspeakers as the military prepares propaganda broadcasts near the border area between South Korea and North Korea in Yeoncheon, northeast of Seoul, on January 8, 2016. South Korea on January 8 resumed high-decibel propaganda broadcasts into North Korea as the United States ramped up pressure on China to bring Pyongyang to heel after its latest nuclear test. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO / YONHAP / AFP / YONHAP / YONHAP
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészetet egyre jobban aggasztja a Koreai-félszigeten fokozódó feszültség, amelynek legújabb jele, hogy Szöul felújította a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át.
Vágólapra másolva!

A lépés válasz arra, hogy Észak-Korea szerdán végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását.

„Volt egy nagy robbanás, és emiatt minden országnak aggódnia kell” – jelentette ki a kísérletre utalva Joseph Aucoin altengernagy, az amerikai 7. flotta parancsnoka újságírók előtt Tokiótól délre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó fedélzetén.

A 7. flotta készen áll, hogy szükség esetén támogassa a Dél-Koreában állomásozó amerikai erőket – tette hozzá a brit Guardian jelentése szerint.

A USS Ronald Reagan a koreai partok közelében Forrás: AFP/3Rd Class Nathan Burke

Megszólaltak a hangszórók

Dél-Korea pénteken helyi idő szerint délben újra megkezdte a Phenjan-ellenes propaganda sugárzását a határon felállított hangszórókon keresztül. Ezt a gyakorlatot az északiak már korábban „közvetlen hadüzenetnek” minősítették, amelyet megtorolnak.

A lépést Kim Dzsongun észak-koreai vezető feltételezett születésnapjára időzítették. A szöuli egyesítési minisztérium közlése szerint nincs kormánydöntés arról, hogy Észak-Koreának milyen feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy leállítsák az adást.

Megszólaltak a hangszórók Forrás: AFP/LimTaehoon/Yonhap

A brit lap emlékeztetett, hogy korábban általában az észak-koreai kormányzat állítólagos hozzá nem értésével, az emberjogsértésekkel, a dél-koreai demokrácia felsőbbrendűségével kapcsolatos üzeneteket, valamint a világpolitika híreit és időjárás-jelentést harsogtak a hangszórókon keresztül.

Tavaly augusztusban egyszer már felújították az adást, miután a demilitarizált övezetben egy felrobbant akna súlyosan megsebesített egy déli katonát. Az északiak válaszul ágyúkkal lőtték a hangszórókat, amire a dél-koreai tüzérség hasonlóképpen reagált.

Eltávolítják az álcát, kezdődhet az adás Forrás: AFP/LimTaehoon/Yonhap

Most egyelőre nem fajult idáig a helyzet. Mindössze annyi történt, hogy az északiak néhány órán belül szintén elkezdtek propagandaüzeneteket sugározni dél felé, hogy a katonák a hangzavarban ne értsék Szöul üzeneteit.

A közös ipari park működik

Szöulban pénteken bejelentették, hogy az állítólagos hidrogénbomba-kísérletre válaszul egyelőre nem zárják be az északiakkal közösen üzemeltetett Keszong ipari parkot, de a hadsereg fokozta kiberbiztonsági készültségét.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön beszélt dél-koreai partnerével és a japán kormányfővel, és biztosította őket arról, hogy az Egyesült Államok „rendíthetetlenül elkötelezett” országuk biztonságának garantálására.