A taxisok is használhatnák az Ubert Franciaországban

Uber ellenes tüntetés, Párizs
Párizs, 2015. június 25. Rohamrendőrök egy felborult autó mellett a párizsi taxisofőröknek az okostelefonra letölthető, közösségi utazásmegosztó szolgáltatás tulajdonosa, az amerikai Uber vállalat elleni tüntetésén 2015. június 25-én. A francia taxisok országszerte tiltakoznak az Uber ellen, amelyet az év eleji betiltás ellenére egyre többen vesznek igénybe. (MTI/EPA/Ian Lamgsdon)
Vágólapra másolva!
A taxisok számára is megnyitnák az Ubert Franciaországban, ahol szeptemberben végleg betiltották az alkalmazást.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban betiltott Uber a taxisok számára is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét – közölte szerdán Thibaud Simphal, az amerikai cég francia leányvállalatának igazgatója.

Frissítés: Az Uber tájlékoztatása szerint Franciaországban nincsen betiltva az Uber; az UberPOP nevű szolgáltatást függesztették fel. A többi Uber-szolgáltatás működik továbbra is.

A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács kimondta:

egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járműveket (VTC) is.

Ez utóbbiból az elmúlt évtizedben, még az Uber megjelenése előtt több mint 10 ezer állt forgalomba Franciaországban, és a taxiknál alacsonyabb áron kínálják a szolgáltatásaikat.

– mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként.

Az Uber vezetőjének bejelentése néhány nappal az előtt történt, hogy a taxisok országos megmozdulást rendeznek a teljes VTC-ágazat ellen.

Országszerte tüntettek ellene

A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint

azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül.

Uber-ellenes tüntetés Párizsban 2015. június 25-én. A francia taxisok nem finomkodtak Forrás: MTI/EPA/Ian Lamgsdon

Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazásának működését Franciaországban, miután a taxisok, sokszor

erőszakba forduló megmozdulásokat szerveztek

sofőrjeik ellen országszerte.

Betiltották az alkalmazást

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanújával, miután a rendszeréhez csatlakozó autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. A felhasználók azonban nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az alkotmánytanács szeptemberben végleg betiltotta az alkalmazást,

a párizsi büntetőbíróság pedig februárban hoz ítéletet a szolgáltatás és két vezetője ügyében, akiket a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt is felelősségre vonnak. Az Uber eközben az Európai Bizottságnál tett panaszt Franciaország ellen.

Maximálták a taxik számát

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam

törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát,

amely a második világháború óta nem növekedett.

Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró, vagyis 41 millió és 75 millió forint között mozog.

Budapesten hétfő óta tiltakoznak

Budapest belvárosában hétfő hajnal óta sávlezárással tiltakoznak az Uber ellen. A taxisok azt akarják, hogy vagy tiltsák be a szolgáltatást, vagy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak az Uber-sofőrökre is, mint a taxikra.

A kormány szerdán azt mondta, hogy szerinte igazuk van a tiltakozóknak. és tárgyalásokat kezdeményeznek velük. Azt kérték azonban, hogy addig függesszék fel a demonstrációt.