Megint amerikai hadihajókra lőttek Jemen partjainál

Vágólapra másolva!
Négy napon belül már másodszor lőttek rakétákat egy amerikai cirkálóra Jemen lázadók uralta területéről. A USS Mason és kísérőhajója nem sérült meg, de a Pentagonban már az esetleges válaszcsapásokról beszélnek.
Vágólapra másolva!

Ismét amerikai hadihajóra lőttek a jemeni felkelők uralta területekről indított rakétákkal. Az elmúlt négy napban ez már a második ilyen incidens – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

Nem keletkezett kár a hajókban

A USS Mason amerikai romboló, melyet a USS Ponce partra szálló egységeket hordozó hajó kísért,

elhárító lövéseket adott le, válaszul a rakétatámadásra.

Egyik jemeni lövedék sem találta el a rombolót, és nem keletkeztek károk a hajóban. A romboló a támadás időpontjában a Báb el-Mandib-szorostól északra tartózkodott.

A Pentagonban válaszcsapásokról beszélnek

Vasárnap ugyancsak rakéták csapódtak be a USS Mason mellett, amiket szintén a jemeni lázadók területéről indítottak.

A húszi felkelők tagadták, hogy közük lenne ehhez a támadáshoz.

A tisztségviselők ugyanakkor azt állították: egyre több bizonyíték utal arra, hogy mégiscsak ők a felelősek.

A Pentagon kedden lehetséges válaszcsapásokra tett célzásokat.

Október 1-jén eltaláltak egy hajót

Az amerikai illetékesek szerint a lázadók kisebb – megfigyelőként használt – hajókkal segítik a rakéták célba juttatását, az Egyesült Államok emellett vizsgálja annak lehetőségét is, hogy

a húszik által uralt területen lévő egyik radarállomás befoghatta a rombolót.

Október 1-jén az Egyesült Arab Emírségek által bérelt hajót ért rakétacsapás ugyanebben a térségben, amely jelentős károkat szenvedett. Az emírségek szerint a bárka humanitárius segélyt szállított civil legénységgel a fedélzetén, míg a húszik hadihajónak nevezték célpontjukat.

Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök nemzetközileg elismert kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost.