Theresa May: Végre kell hajtani a brit nép utasítását

summit diplomacy politics Horizontal
Theresa May
Vágólapra másolva!
A brit kormányfő szerint a brexitről szóló népszavazás eredményét mindenkinek el kell fogadnia. Theresa May azután beszélt erről, hogy a londoni felsőbíróság szerint a kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani. May közölte azt is: megfellebbezik a bírósági döntést.
Vágólapra másolva!

Theresa May brit miniszterelnök szerint maradéktalanul végre kell hajtani "a brit nép utasítását" arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, és e döntést mindenkinek el kell fogadnia, azoknak is, akik nem értenek egyet vele.

Theresa May szerint a brexitről szóló népszavazás eredményét mindenkinek el kell fogadnia Forrás: AFP/POOL

May a The Sunday Telegraphban megjelent írásában reagált a londoni felsőbíróság döntésére, hogy a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az ország EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

A brit kormányfő megerősítette: a kormány a legfelsőbb bíróságnál megfellebbezi a londoni felsőbíróság végzését.

A brit EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson a részvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az ország lépjen ki az EU-ból.

A legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn eközben közölte, hogy pártja csak erős feltételekkel lenne hajlandó megszavazni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását, ha a legfelsőbb bíróság is úgy dönt, hogy ehhez törvényhozási jóváhagyás kell.