Lemond a francia miniszterelnök

TOPSHOTS Horizontal TERRORIST ACTION ATTACK TERRORIST ATTACK ISLAMISM TUERIE TERRORISM HEADSHOT PRIME MINISTER PERSON-POLITICS EMERGENCY COMMITTEE MEETING
Manuel Valls, francia miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Manuel Valls francia miniszterelnök még ma bejelenti, hogy lemond, és indul a jövő évi elnökválasztáson - közölte a francia miniszterelnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

Manuel Valls elnökjelöltsége azóta nem kétséges, hogy Francois Hollande francia államfő csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, nem jelölteti magát újra egy második mandátumra.

A kormányzó Szocialista Párt január 22-én és 29-én rendezi meg kétfordulós elnökjelölt-állító előválasztását.

Manuel Vallsnak a felmérések szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztáson a második fordulóba Forrás: AFP/Thomas Samson

Már hét politikus jelezte, hogy részt vesz a megmérettetésen, de a Harris Interactive közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Valls az esélyes; a szavazatok 24 százalékára számíthat. A jelenlegi felmérések szerint ugyanakkor az elnökválasztáson nincs esélye bejutni a második fordulóba.

A francia sajtó szerint több kormánytag neve is felmerült Valls utódaként a kormányfői székben, köztük Bernard Cazeneuve belügyminiszteré, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszteré és Marisol Touraine-é, aki az egészségügyi tárcát irányítja.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.