Lejtőre került Robert Fico

Robert Fico szlovák miniszterelnök, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnökjelöltje, miután szavazott a szlovák elnökválasztás második fordulójában Nagyudvarban 2014. március 29-én.
Vágólapra másolva!
Harmadik hónapja esik Ficóék támogatottsága, a Focus közvélemény-kutató intézet hosszú idő után először mérte 35 százalék alatt a Smert. Hét párt juthat be a szlovák parlamentbe, az Magyar Közösség Pártja nincs köztük.
Vágólapra másolva!

Októberben és novemberben még 39 százalékon álltak, ám azóta folyamatosan csökken a támogatottságuk. Tavaly év végén

úgy tűnt, Ficóék ismét akár egyedül is kormányt alakíthatnak

március után, ám a mostani eredmények alapján legalább egy, de akár két koalíciós partnerre is szükségük lehet, ha továbbra is irányítani akarják az országot – olvasható az Újszó.com oldalán.

A Focus friss felmérése szerint – az adatokat február első hetében gyűjtötték – a Smer 34,1 százalékon áll, ezzel 62 képviselői helyet szerezne (76 a minimális kormánytöbbség). Januárban két mérése is volt a Focusnak, az egyikben 37, a másik során 36,3 százalékon állt a Smer. Továbbra is jól áll viszont a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a szavazatok 8,1 százalékát kapnák.

Robert Fico pártjának támogatottsága egyre csökken Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Megtorpant a Sieť növekedése is, 13,7 százalékon állnak. A Híd 8 százalékon áll, Bugáréknak 14 képviselője lehetne (most is ennyi van). A Magyar Közösség Pártjának

az utóbbi egy év leggyengébb eredményét mérte a Focus:

csak 3,6 százalékot. Januárban 3,9, illetve 3,8 százalékot mértek Berényi Józseféknek.