A szocialisták alakíthatnak kormányt Spanyolországban

- Horizontal
CORRECTION DAY IN CAPTION Spanish Socialist Party (PSOE) leader Pedro Sanchez gestures during a press conference at the Spanish Parliament in Madrid on February 2, 2016 after a meeting with Spain's king. Spain's King Felipe VI began on January 1, 2016 a second session of meetings with party leaders in a bid to break a political impasse over the formation of a new government following an inconclusive election on December 2015. AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE / AFP / PEDRO ARMESTRE
Vágólapra másolva!
A spanyol király Pedro Sánchezt, a szocialista párt jelöltjét kérte fel kormányalakításra - jelentette be Patxi López, a spanyol parlament elnöke, miután az uralkodó tájékoztatta döntéséről a madridi Zarzuela palotában kedden este.
Vágólapra másolva!

VI. Fülöp először, január 22-én Mariano Rajoynak, a választásokon győztes, de addigi abszolút többségét elvesztő konzervatív Néppárt (PP) jelöltjének ajánlotta fel a kormányalakítás lehetőségét. Az ügyvezető miniszterelnök azonban ezt elutasította mondván, hogy a megválasztásához szükséges támogatást nem kapná meg a parlamenti szavazáson.

Az uralkodó a múlt héten újrakezdte a tárgyalásokat a pártokkal, amelynek eredményeként döntött a szocialista jelölt mellett.

A spanyol király Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) jelöltjét kérte fel kormányalakításra Forrás: AFP/Pedro Armestre

Pedro Sánchez este rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: a parlament jobb- és baloldali pártjaival párbeszédet kezdeményez, hogy haladó és reformkormányt alakulhasson Spanyolországban.

"A szocialista párt és én magam, vállaljuk ezt a felelősséget, és megpróbálunk kormányt alakítani" - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt, aki ismét bírálta Mariano Rajoyt, amiért lemondott arról, amivel a rá szavazó választók megbízták, és nem tett semmit, hogy megszerezze a megválasztásához hiányzó parlamenti támogatást.

Véleménye szerint a PP saját vezetői mozdulatlanságának vált áldozatává. Ugyanakkor fontos politikai tényezőnek nevezte Néppártot, amely több millió spanyolt képvisel, és amellyel több fontos kérdésben is egyetértenek.

Pedro Sánchez felvázolta programjának fő elemeit, amelyek közül prioritásnak nevezte a munkahelyteremtést, és szükségesnek az 1978-as alkotmány reformját. Az alkotmányt szerinte úgy lehet legjobban megvédeni, ha aktualizálják. Mint mondta, a tárgyalóasztalnál nem pozíciókról, hanem a programokról kíván egyeztetni a pártokkal.