Erdogan: Európa nem küzd hatékonyan a terrorizmus ellen

demonstration Horizontal
Turkish riot police use water cannon and tear gas to disperse supporters at Zaman daily newspaper headquarters in Istanbul on March 5, 2016. An Istanbul court on March 4, 2016 ordered into administration a Turkish Zaman daily newspaper that is sharply critical of President Recep Tayyip Erdogan, amid growing alarm over freedom of expression in the country. / AFP / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint sok európai ország nem veszi komolyan a terrorfenyegetést és nem küzd megfelelően a terrorizmus megfékezéséért. Erdogan emellett példásnak nevezte hazájában a demokrácia és az emberi jogok helyzetét.
Vágólapra másolva!

Erdogan a CNN hírtelevíziónak adott interjút Washingtonban, ahová a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozóra érkezett.

A politikus azt mondta, hogy sok európai ország nem ismeri fel a terrorfenyegetés jelentőségét, s ezért nem is küzd ellene hatékonyan. Szerinte ennek bizonyítéka az is, hogy

sok dzsihadista Európából érkezik a közel-keleti térségbe.

Példaként hozta fel Belgiumot, amely szerinte hanyagul kezelte Ibrahim el-Bakraoui ügyét. (Ibrahim el-Bakraoui az a terrorista, aki március 22-én felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, testvére, Khaled pedig nem sokkal később a brüsszeli metróban követett el öngyilkos merényletet.)

Mentősök visznek egy sebesültet a brüsszeli Maelbeek metróállomáson történt robbantás után Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda korábban értesítette róluk a holland hatóságokat, még korábban pedig Törökország is hírszerzési információkat adott át róluk a holland és a belga illetékeseknek.)

A török államfő azt állította, országa elkötelezettségét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, mint mondta: "Mi elkötelezettek vagyunk és ugyanezt a határozottságot várjuk el a nyugati országoktól is".

A liberális Brookings Intézetben Erdogan általában a Törökország előtt álló kihívásokról tartott egyórás előadást, majd kérdésekre válaszolt.

Példásnak nevezte hazájában a demokrácia és az emberi jogok helyzetét,

szólt a török-orosz és a török-iráni viszonyról, s hangsúlyozta, hogy Törökország a jelenlegi regionális konfliktusok frontvonalában van.

Török rendőrök oszlatnak a Zaman napilap melleti tüntetésen. A lap Erdogan egyik kritikusa Forrás: AFP/Ozan Kose

Beszéde és egyáltalán jelenléte a tekintélyes kutatóintézetben azért keltett érdeklődést, mert török lapinformációk szerint az intézmény nem tervezte meghívni őt, ám egy igen tekintélyes török üzletasszonynak sikerült "elrendeznie" a meghívást. Ráadásul az intézetben megkülönböztetett tisztelettel fogadták az államfőt, aki a feleségével jelent meg a rendezvényen.

Az atomcsúcson azonban hivatalosan "csak" az amerikai alelnök, Joe Biden fogadja őt, Barack Obama elnök "informális találkozót" tart vele.