Robert Fico győzött, de elvesztette a többségét

FICO, Robert
Pozsony, 2016. március 5. Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt elnöke leadja szavazatát a szlovákiai parlamenti választáson Pozsonyban 2016. március 5-én. (MTI/AP/CTK/Martin Mikula)
Vágólapra másolva!
A szavazatok több mint 91,3 százalékos feldolgozottsága alapján nyolc párt jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Az Irány - Szociáldemokrácia győzött, de elvesztette parlamenti többségét. 
Vágólapra másolva!

Robert Fico pártja a voksok 28,65 százalékát szerezte meg, ami az előrejelzésekhez és a négy évvel korábbi eredményekhez képest is visszaesést jelent. A számok azt mutatják, hogy Fico nem alakíthat önállóan rendelkező kormányt, sőt az eredményeket tekintve az is

kérdésessé vált, hogy képes lesz-e koalíciós kabinet létrehozására.

Robert Fico nem árulta el, kivel kezdi a koalíciós tárgyalásokat Forrás: MTI/AP/CTK/Martin Mikula

A parlamenten kívülről is bejutottak

A második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom szerezte 11,47 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 10,74 százalékát kapta.

A negyedik legjobb eredményt a Szlovák Nemzeti Párt érte el a szavazatok 8,74 százalékát megszerezve, az ötödik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be 8,17 százalékkal.

A hatodik hely a Most-Híd vegyes párté 6,61 százalékos eredménnyel.

Meglepetésre hetedik lett a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) 6,58 százalékkal.

A szavazásra jogosultak 59,39 százaléka szavazott Forrás: MTI/Komka Péter

Az MKP megint kimarad

A nyolcadik helyen egy eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a választók 5,47 százaléka szavazott bizalmat.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg, így

az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Fico csalódott

Robert Fico a pártja által elért eredményre reagálva azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de ennek ellenére tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani.

A leendő parlament összetételéről azt mondta, hogy „nagyon összetett a helyzet”. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mely pártokat készülnek megszólítani koalíciós ajánlattal.

Az MKP elnöke (balról a harmadik) szerint a felvidéki magyarság veszített Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az MKP elnöke szerint nincs győztese a választásoknak, mert senki sem tud magabiztosan kormányozni. Berényi József hozzátette:

a felvidéki magyarság viszont vesztett.

Nagyon sok nem hagyományos párt került a parlamentbe, nagyon nehéz négy év előtt áll az ország, és a politikai stabilitásnak Szlovákiában vége - hangsúlyozta.

Az MKP eredményéről azt mondta, hogy a politikai megosztottság nagyon komolyan befolyásolta a választás eredményét, a párt vezetősége a végeredmények kiértékelése után majd levonja a konzekvenciákat.

Bugár is borúlátó

Hasonlóan borúlátón értékelte pártja szereplését Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Két számjegyű eredményt vártak, mondta, így a nem egészen nyolc százalék nem értékelhető jónak, ezért annak okait ki kell elemezniük.

Egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a parlamentbe bekerült pártok közül melyekkel folytatna koalíciós tárgyalásokat.

Bugár Béla az eredményekre várva még nem volt borúlátó Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A megfigyelők is meglepődtek

Megfigyelők szerint a parlamenti választás eredménye rendkívüli meglepetésként értékelhető, és egyidejűleg

megkérdőjelezi a pártok támogatottságáról készített előzetes felmérések megbízhatóságát,

amelyek a parlamentbe bejutó 8 párt közül legalább kettőnek, a Család vagyunk-nak és a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk – Néppártnak a várható eredményét alaposan a bejutási küszöb alá mérték.

A választás részvételi aránya 59,39 százalék volt, ami némileg meghaladta a 2012-es előrehozott parlamenti választásokét.