Abdeslam újabb terrortámadásra készült

párizs merénylet brüsszel elfogás
Brüsszel, 2016. március 18. Belga rendőrök egy lezárt műveleti területen a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. március 18-án, ahol rendőrségi és sajtóhírek szerint elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
Új terrortámadásra is készen állt Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások fő gyanúsítottja. A rendőrségi vallomásából idézett az ügyész.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberi párizsi merényletek után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és számos fegyverhez férhetett hozzá Salah Abdeslam, a 130 halálos áldozatot követelő merényletek legfőbb gyanúsítottja - erről a belga külügyminiszter beszélt vasárnap. Didier Reynders információi szerint Abdeslam azt állította rendőrségi kihallgatásán, hogy

A hatóságok komolyan veszik az elhangzottakat, mert a nyomozók rengeteg fegyvert, köztük nehézfegyvereket találtak már az első vizsgálódások alkalmával - mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy Brüsszelben új emberekből álló hálózat alakult ki Abdeslam körül.

Együttműködés kell

Reynders hozzátette, több mint harminc embert azonosítottak eddig, akiknek közük volt a párizsi merényletekhez, de "biztosak vagyunk abban, hogy még vannak mások is."
A külügyminiszter szerint az európai titkosszolgálatoknak és a határőrségeknek együtt kellene működniük: meg kellene osztaniuk az információikat egymással a gyanúsítottak kiszűrése érdekében.

Kutyákkal is keresték Abdeslamot pénteken Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Salah Abdeslam eredeti terve állítólag az volt, hogy felrobbantja magát a francia főváros legnagyobb stadionja mellett. Ettől függetlenül a hatóságok úgy vélik, a férfi központi szerepet játszott az európai dzsihadisták körében.

Ő lehetett, aki megszervezte és összehangolta a párizsi merényleteket.

Emellett ő volt, aki beszerezte a robbanóövekhez szükséges hozzávalókat, aki autót bérelt az öngyilkos merénylők szállításához és biztosította számukra a szállást Párizs egyik külvárosában.

Lebukott

Abdeslamot pénteken egy rendőrségi razzia során fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A hatóságok szombaton "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén vádat emeltek ellene. A férfit egy gyanús pizzarendelés buktatta le.