Törvényesítik a menekültek integrációját Németországban

Germany Berlin Angela Merkel MEETING joint press conference German Chancellor media conference SQUARE FORMAT BERLIN, GERMANY - JANUARY 28:  German Chancellor Angela Merkel, is seen during a media conference after a meeting with state prime ministers, in t
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Németország történelmében először alkotnak törvényt a bevándorlók integrációjáról. A nagykoalíció a hét órás egyeztetésen a terrorellenes törvénycsomagot is tető alá hozta.
Vágólapra másolva!

Törvénycsomagot készít elő a német nagykoalíció a menekültek integrációjáról. A hárompárti (CDU-CSU-SPD) egyeztetésen egy terrorellenes intézkedéscsomagról is megállapodás született - írja a Die Welt.

Minél hamarabb dolgozzon

Angela Merkel kancellár, CDU-elnök, Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Sigmar Gabriel, a német szocialdmokraták (SPD) pártelnöke közösen jelentették be, hogy egyszerre két törvénycsomag előkészítéséről is megállapodtak.

A menekültek integrációjáról szóló tervezet több ponton is szabályozza a Németországba érkezők, elsősorban munkaerőpiaci beillesztését.

A német kancellár úgy fogalmazott, hogy a törvény a "támogat és a követel" elvén alapul. A jogszabály több ponton is támogatja a menekültek mihamarabbi elhelyezkedését. A tervek szerint 100 ezer közhasznú munkahely létesül a német munkaerőpiacon, amikben a migránsok a menekültügyi eljárásuk lezárulta előtt elhelyezkedhetnek.

A menekültstátuszra azonban olyan bevándorlók nem jelentkezhetnek, akik biztonságos származási országból érkeztek. A módosítás főleg a észak-afrikai országokból érkező bevándorlókat érinti.

Cél a mihamarabbi munkába állás Forrás: AFP/Christof Stache

Cserébe kérik

A menekültek lakhatását is támogatja a német kormány. A lakhelyüket azonban az állam jelöl ki a számukra, amivel a gettósodást próbálja megakadályozni.

A lakásért cserébe a menekülteknek több feltételnek is eleget kell tenniük.Törvényileg kötelezik őket, hogy úgynevezett integrációs kurzusokon vegyenek részt, amin

németül tanulhatnak és szakmát kapnak a kezükbe.

A német kormány emellett minden egyes migránsnak lakcímkártya beszerzését írja elő.

Az kap támogatást, aki teljesti a német állam előírásait Forrás: AFP/Christof Stache

Terror elleni harc

A hat órás megbeszélésen a pártelnökök a terrorizmus elleni hatékonyabb védekezés részleteiről is megállapodtak. A német nemzebiztonság ezentúl szorosabbra fűzi a szálakat az uniós országok- és Izrael titkosszolgálataival.

Bizonyos megkötések mellett az érintett országok hivatalai kötelesek információt kiadni.

Amióta kiderült, hogy a terroristák előszeretettel használnak butatelefonokat a kapcsolattartáshoz. A német kormány személyazonosságot igazoló dokumentumhoz fogja kötni a feltöltőkártyás SIM-kártyák vásárlását.