Lehet, hogy megtalálták a lezuhant gép roncsait

Vágólapra másolva!
Eltűnt a radarernyőről az EgyptAir járata.
Vágólapra másolva!
  • Eltűnt a radarernyőről kairói idő szerint hajnali 2 óra 30 perckor az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó utasszállítója.
  • A gépen 66-an utaztak, köztük egy gyerek és két csecsemő.
  • Egyelőre nem tudni, mi történt az Airbus 320-as típusú repülővel, a pilóta több mint hatezer órát repült már, ebből több mint kétezret ezzel a típussal. Az időjárási körülmények nem voltak rosszak.
  • Egyiptomi légiforgalmi irányítók szerint tengerbe zuhanhatott a gép.
  • Vészjelzést nem adtak le a gépről, veszélyes árut nem szállítottak.
  • A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.
  • A hatóságok megkezdték a keresést, a görögök repülőkkel, helikopterekkel és hajóval segítenek.
  • Az orosz biztonsági szolgálat szerint terrortámadás történhetett, és amerikai hivatalnokok is erről beszéltek a CNN-nek.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Kairóba vinnék a hozzátartozókat

Legalábbis ezt ajánlotta fel Egyiptom az eltűnt EgyptAir-járaton utazók hozzátartozóinak. Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter

a családoknak ingyenjegyeket ajánlott fel.

A kairói repülőtéren eközben szakemberek segítik az ott tartózkodó rokonokat. Az EgyptAir tolmácsokat és orvosokat biztosított számukra.

Hírügynökségi jelentések szerint a helyszínt elhagyó rokonok közül többen arra panaszkodtak, hogy semmilyen értesülésük nincs a történtekről, teljes bizonytalanságban várakoznak.

Megvannak az első roncsdarabok?

A Reuters jelentése szerint a roncs után kutató egyik görög fregatt észrevett két nagy, úszó műanyagdarabot Krétától 425 kilométerre délre, 80 kilométerre attól a helytől, ahol a gép eltűnt a radarról.

Görög tisztviselők szerint a megtalált tárgyak az eltűnt utasszállítójából származnak.

A görög védelmi minisztérium közlése szerint a fehér-piros színű darabokat ahhoz a helyhez közel észlelték, ahonnan a transzponder jelzése érkezett.

A darabokat egy egyiptomi C-130–as vette észre, és hajókat küldtek a begyűjtésükre – mondta az AFP-nek Vasszilisz Beleciotisz, a görög vezérkari főnök szóvivője.

Később érkezett jelentés narancsszínű tárgyak - valószínűleg mentőmellények - megtalálásáról is.

A kutatáshoz közben újabb hajók is csatlakoztak. Szakértőket kissé megzavarta a tárgyak megtalálásának a helye, mert ez túl messze van Karpatosztól, ráadásul arrafelé déli a széljárás.

Az Al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy két holttestet is találtak.

Az oroszok szerint merénylet lehetett

Az orosz biztonsági szolgálat vezetője szerint nagy valószínűséggel merénylet következtében zuhant le az egyiptomi gép. Alekszandr Bortnyikov felszólított minden érintett felet, hogy tegyen meg mindent a tettesek azonosítására - jelentette az Interfax.

A CNN-nek nyiltakozó amerikai hivatalnok is azt mondták, hogy a kormány szerint bombatámadás történhetett.

Az egyiptomiak semmit nem tudnak

Kairóban Serif Fati polgári légiközlekedési miniszter tartott sajtótájékoztatót, de a szavaiból nem derült ki semmi újdonság.

Nem óhajtott találgatásokba bocsátkozni, csupán annyit mondott: biztosan nem tudnak többet annál, mint hogy „valami történt” az EgyptAir járatával, ami lehet technikai hiba és terrorista merénylet is.

Azt kérte a sajtótól, hogy ne találgasson, amíg nem tudni biztosat. Ehhez előbb meg kell találni a gép roncsait - tette hozzá. Megerősítette, hogy a kutatás Karpatosz szigete körül koncentrálódik, de fokozatosan kiterjesztik a keresést.

Mint mondta, azért is nem használja a „lezuhant” kifejezést, mert bár ennek nagy a valószínűsége, biztosan ezt sem tudhatjuk, és ragaszkodni akar a tényekhez. Ezzel a válasszal hárított el gyakorlatilag minden egyes kérdést.

Szerinte ugyanakkor valószínűbb a merénylet, mint a technikai probléma.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy biztonságos Egyptomba repülni.

Közben az egyptomi államügyész is bejelentette, hogy megkezdték a vizsgálatot a gép ügyében.

Hirtelen kanyarogni kezdett a gép

A görög védelmi miniszter szerint az egyiptomi gép „hirtelen kanyarogni” kezdett, tett egy 90 fokos jobb-, majd egy teljes balkanyart, és hatezer métert zuhant, mielőtt eltűnt volna a radarképernyőről, mintegy 3000 méteres magasságon – számolt be a Reuters.

Panosz Kammenosz elmondta azt is, hogy egyelőre nem találtak roncsdarabokat, de a kutatás folytatódik.

Hollande: Úgy tűnik, hogy lezuhant a gép

Az eddigi információk arra utalnak, hogy az EgytAir járata a tengerbe zuhant – mondta párizsi sajtótájékoztatóján Francois Hollande. A francia államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre a tragédia egyetlen lehetséges okát sem lehet kizárni., mindegyiket egyforma esélyként kezelik, egyiket sem tartják valószínűbbnek a másiknál.

A párizsi ügyészség közben bejelentette, hogy megkezdték a nyomozást a gép eltűnése ügyében.

Megtisztították a légteret

A görög hatóságok 64 kilométeres repüléstilalmi övezetet alakítottak ki a kutatási terület körül.

A TASZSZ közben azt jelentette, hogy az EgyptAir nemrégiben megerősítette a biztonsági intézkedéseket három célállomásra induló járatain, mert esetleges szabotázsról szereztek információt.

Készültség a kórházakban

Ahmed Emad egyiptomi egészségügyi miniszter készültséget rendelt el a tengerparti városok kórházaiban – számolt be a Daily News Egypt.

Orvosok és ápolók érkeztek a kairói repülőtérre is, ahol a rokonok várják a híreket a gép utasairól.

Menekültek helyett a gépet keresik

A francia hadsereg bejelentette, hogy a menekülteket figyelő Falcont átirányították az egyiptomi gép utáni kutatásra. Elképzelhető, hogy további gépeket is bevetnek – mondta az AP-nek Gilles Jaron ezredes, katonai szóvivő.

Egyelőre egy dolog biztos: nem találtak egyetlen roncsdarabot sem.

Az utolsó üzenetre nem válaszolt a pilóta

Mielőtt elhagyta volna a görög polgári légteret, egy légiirányító megpróbált kapcsolatba lépni a repülőgép személyzetével, de nem járt sikerrel - mondta a görög Antenna TV-nek Konsztantin Lintzerakosz, a görög polgári légiirányításért felelős hatóság igazgatója. A repülő ekkor alig 20 kilométernyire volt attól, hogy elhagyja a görög légteret. A gépet ebben az időpontban, tehát a görög légtérben még látták a radaron.

Figyelmeztetett a francia titkosszolgálat

Patrick Calvar, a francia belső elhárítás (DGSI) igazgatója egy héttel az EgyptAir gépének eltűnése előtt figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam újabb támadásra készül, amit az eddigiektől eltérő formában fog végrehajtani.

A DGSI vezetője május 10-én beszélt arról, hogy a terrorszervezet célja, hogy folyamatos pánikhangulatot tartson fenn.

A Charles de Gaulle Repülőtéren megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kellően szigorúak a biztonsági rendszabályok, további szigorítást nem kellett elrendelni az egyiptomi gép eltűnése után - mondta az Origónak Hardy Mihály a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kapott a cég arról, hogy mi történt az EgyptAir MS804-es járatával tette hozzá.

Karpatosznál zuhanhatott le

A görög légügyi hatóságoktól származó információkra hivatkozva az AFP hírügynökség azt közölte, hogy a gép valószínűleg Karpatosz szigete közelében, már egyiptomi légtérben zuhanhatott a tengerbe – itt látta egy kereskedelmi hajó kapitánya a „lángokat az égen”. A repülő a sziget partjaitól 130 tengeri mérföldre, azaz körülbelül 240 kilométernyi távolságra zuhant le - írja a Kathimerini című görög lap online kiadása.

Közben az is kiderült, hogy a tízfős személyzet három tagja is biztonsági tiszt volt – ez azonban Alain Vidales francia közlekedési miniszter szerint a „normális gyakorlat része”.

A roncsok utáni kutatásba bekapcsolódtak a térségben lévő kereskedelmi hajók is.

A brit haditengerészetnek három hajója tartózkodik a Földközi-tengeren, igaz, egy-két napi távolságra. Szükség esetén ezek is készek bekapcsolódni a kutatásba, és az egyiknek a fedélzetén helikopterek is vannak - közölte a londoni védelmi minisztérium.

Ezeken a helyeken járt a repülő

A BBC rekonstruálta az eltűnt gép utolsó 24 óráját. Párizs előtt több afrikai országban is járt az MS804-es járat. Április 18-án magyar idő szerint hajnali fél négykor Eritrea fővárosából indult Kairóba. Az egyiptomi fővárosból reggel 8 óra 21 perckor indult tovább Tuniszba, Tunézia fővárosába. Onnan visszament Kairóba, majd 16 óra 50 perckor indult Párizsba. A francia fővárosból 18-án éjjel 23 óra 9 perckor indult vissza Kairó felé, ahová már nem érkezett meg:

19-én hajnali fél háromkor eltűnt.

A gép eltűnése előtti utolsó órát a görög légügyi hatóság foglalgta össze. Az MS804-es járat magyar idő szerint így mozgott a görög légtérben, a hatóság információi szerint.

  • 01:24 - a gép megérkezik Görögország légterébe.
  • 01:48 - a járatnak engedélyt adnak a görög légtér elhagyására.
  • 02:27 - az athéni légiirányító központból többször is kezdeményezik a görög polgári légtér elhagyása előtti utolsó üzenetváltást, de nem kapnak választ.
  • 02:29 - a gép a kilépési pont felett halad át.
  • 02:39 - a járat eltűnik a görög léggirányítók radarjainak képernyőiről.
  • 02:45 - megkezdődik a gép keresése.

A görög légügyi hatóság azt is leírta közleményében, hogy amikor utoljára beszéltek a pilótával, semmi rendelleneset nem tapasztaltak. "A kapitány jó hangulatban volt, görögül köszönte meg a légiirányítók munkáját" - írták.

Miután az utolsó üzenetekre nem válaszolt a pilóta, a légiirányítók a vészfrekvencián hívták a gépet, de válasz úgy sem érkezett.

A gép utolsó 24 órájában több olyan helyen is járt, ahol terrorcselekményeket követtek el az elmúlt évben. Tunéziában többször is civilekre támadtak az Iszlám Államhoz köthető terroristák tavaly, bár egyik akciójukat sem repülőgépen vagy légikikötőben hajtották végre. Egyiptomban tavaly októberben lezuhant egy orosz repülőgép, amit valószínűleg terroristák robbantottak fel. A Metrojet légitársaság járatára a gyanú szerint egy reptéri alkalmazott csempészett robbanóeszközt.

Semmit sem tudnak biztosan

Sarif Iszmail egyiptomi kormányfő a kairói repülőtéren azt mondta: egyelőre semmit nem tudnak biztosan, semmiféle információ nincs megerősítve.

Túl korai kijelenteni, mi történt a géppel – mondta Iszmail a helyszínen lévő újságíróknak. A kérdésre, hogy lehetett-e terrorista merénylet, azt felelte, hogy egyelőre semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni.

A történtekről egy óra körül tartanak majd sajtótájékoztatót Kairóban, és az egyiptomi elnök összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot.

A tengerbe zuhant a gép

„Bebizonyosodott, hogy a gép a tengerbe zuhant” – jelentette az AP amerikai hírügynökség név nélkül nyilatkozó egyiptomi illetékesekre hivatkozva.

A kutatás most már a repülő roncsai után folytatódik.

A családtagok várják a híreket Forrás: AFP/Khaled Desouki

Franciaország felajánlotta, hogy katonai repülőgépeket és hajókat küld a térségbe, hogy bekapcsolódjanak a roncsok utáni kutatásba.

A repülőgéppel biztosan nem volt semmi probléma – ezt megerősítette a Reutersnek Kosztasz Licerakisz, a görög repülésirányítók főnöke. A pilóta legalábbis semmire nem panaszkodott, amikor utoljára beszélt velük Kea szigetének légterében.

Jean-Marc Ayrault külügyminiszter és Alain Vidalies közlekedési miniszter a válságülés tanácskozása után. Párizs felajánlotta, hogy segít a roncsok utáni kutatásban Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Egy hajóról látták a robbanást

A görög hatóságok szerint egy kereskedelmi hajó kapitánya jelentést tett arról, hogy „lángokat láttak az égen” mintegy 130 tengeri mérföldre délre Karpatosz szigetétől, ami közel van a gép útvonalához. Az athéni hatóságok megkezdték a vizsgálatot az ügyben.

Az utasok hozzátartozói megrohamozták az EgyptAir irodáját a kairói repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Volt vészjelzés?

A korábbi információk szerint az egyik pilóta mégis adott le vészjelzést, mielőtt megszakadt a kommunikáció a géppel – legalábbis a Bloomberg hírügynökség erről számolt be a légitársaság egyik szóvivőjére hivatkozva.

A jelzéssel kapcsolatban azonban van némi zavar, az ugyanis két órával az után érkezett, hogy a gép eltűnt a radarról. Elképzelhető, hogy a vészjelzést már az automata helyjelző adta le.

Az egyiptomi hadsereg cáfolta, hogy a gép vészjelzést adott volna le. Az al-Ahram internetes oldala azt írta, hogy ezt a Facebookon jelentette be Mohamed Szamir szóvivő.

Nem zárják ki a merényletet

Francia biztonsági források azt mondták a brit Telegraphnak, hogy nem zárható ki a terrorista merénylet lehetősége sem.

Ugyanezt erősítette meg Manuel Valls francia kormányfő is, aki az RTL rádiónak azt mondta, hogy az egyiptomi hatóságok már küldtek egy felderítő repülőgépet a gép eltűnésének helyszínére, és Párizs természetesen kész segíteni a kutatásban, ha erre felkérik.

Az egyiptomiak katonai gépeket és haditengerészeti egységeket küldtek a helyszínre, és Kairóval koordinálva Görögország is oda irányított több hajót, hogy segítsenek a kutatásban, amelyet az egyiptomi hadsereg koordinál.

Újságírók várakoznak információra az EgyptAir képviselete előtt, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren Forrás: MTI/AP/Raphael Satter

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó, MS804-es járata - közölte a légitársaság a Twitteren. A gép szerda késő este szállt fel a Charles de Gaulle reptérről, és hajnali 2 óra 30 perckor vesztették el vele a kapcsolatot.

A repülőgép 66 emberrel - 56 utassal és 10 fős személyzettel - a fedélzetén szerdán 23.09-kor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.30 órakor (korábbi információk még 2.45-ről szóltak) veszett nyoma.

Valószínűleg nem volt magyar utas a gépen

Az egyiptomi légitársaság folyamatosan közli az utasok nemzetiségét. Ennek alapján a gépen utazott:

  • 30 egyiptomi
  • 15 francia
  • 2 iraki
  • 1 brit
  • 1 kuvaiti
  • 1 belga
  • 1 szudáni
  • 1 csádi
  • 1 portugál
  • 1 algériai

A légitársaság először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében, mielőtt eltűnt. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

Egyiptomi légiforgalmi irányítók szerint a tengerbe zuhanhatott a gép,

szóvivőjük azt mondta, hogy a repülő még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Az EgyptAir tájékoztatása szerint a gép 280 kilométerrel az egyiptomi partok elérése előtt tűnt el.

A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai megerősítik, hogy a gép 37 000 láb magasan repült. Utolsó ismert sebessége 534 csomó, ami körülbelül 990 kilométer óránként.

A gép eddig 48 ezer órát repült.

A The Guardian információi szerint a keresést megkezdték a hatóságok. A repülőgép eltűnésének helyén nem voltak rosszak az időjárási körülmények, a BBC szerint felhők sem voltak.

Nem volt vészjelzés

Ahmed Abdel, a légitársaság alelnöke a CNN-nek elmondta, hogy az eltűnt gépről nem érkezett vészjelzés. A pilóta több mint hatezer órát repült már, ebből több mint kétezret A320-assal. A fedélzeten nem volt veszélyes szállítmány.

A Flightradar Twitter-posztjában jól látszik, hogy hol volt utoljára látható az egyiptomi légitársaság gépe.

Ahmed Abdel szerint 66-an utaztak a gépen.

  • 56 utas
  • 2 pilóta
  • 5 stewardess
  • 3 biztonsági ember

A The Guardian információi szerint egy gyerek és két csecsemő is volt a járaton, magyar utasokról egyelőre nem tudni.

Óriási területet kell átvizsgálni

Háy György repülésbiztonsági szakértő szerint óriási területet kell átvizsgálni, így hosszú időbe telhet mire megtalálják az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó, csütörtök hajnalban eltűnt gépét. A környék eléggé le van fedve radarokkal, így ha ott eltűnik egy gép, akkor kicsi az esélye, hogy még valahol a levegőben van. Ráadásul az üzemanyagnak is el kellett fogynia. A szakértő úgy tudja, már körbetelefonálták azokat a repülőtereket, amelyeket a gép elérhetett, de egyik helyen sem szállt le. Arra van még - kevés - esély, hogy valahol repülőtéren kívül szállt le a gép, illetve olyan helyen, ahol nem működnek együtt a hatóságokkal - mondta a szakértő. Háy György azt mondta: ha a gép a tengerbe zuhant, súlyosabb részei elsüllyednek, de egyes darabok a felszínen maradhatnak.

A francia reptér tisztviselője azt mondta a Reutersnek, hogy

Az Airbus egyelőre nem kommentálja az esetet

Az eltűnt gép gyártója, az Airbus nem kommentálta az eseményeket, miután egyelőre túl kevés a pontos információ. Későbbre ígértek nyilatkozatot.

A görög hatóságok beszálltak a keresésbe két repülőgéppel, valamint egy hajót is a térségbe irányítottak. A déli szigeteiken helikopterek állnak készenlétben, ha mentésre lenne szükség.

Rendkívüli ülés Franciaországban

A The Guardian szerint lezárták Kairóban a hármas terminált, oda csak az utasok mehetnek be. Azokat a hozzátartozókat, akik az eltűnt gépre vártak, beterelték egy másik váróterembe, ahol orvosok és tolmácsok is segítik őket.

Franciaországban délelőtt fél kilenckor rendkívüli kormányülést tartanak. Francois Hollande elnök telefonon már beszélt egyiptomi kollégájával, akivel megegyeztek abban, hogy együttműködnek a gép eltűnésének kivizsgálásában.

Tavaly felrobbant egy orosz gép

Egyiptomban fél éven belül ez már a második légikatasztrófa. Az orosz Kogalymavia (Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe október 31-én, a felszállás után 23 perccel zuhant le az országhoz tartozó Sínai-félszigeten. Fedélzetén 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt.

Egyiptom sokáig megkérdőjelezte, hogy a gép terrortámadás miatt zuhant le. Idén januárban azután az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik szerelőjét gyanúsították meg azzal, hogy pokolgépet juttatott a Sínai-félsziget légterében október végén darabokra szakadt orosz utasszállító repülőre. A szerelőnek a Reuters hírügynökség információi szerint

köze van az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

Március 29-én az EgyptAir MS-181-es járatát térítette el egy zavart géprabló. Azeredetileg belföldön közlekedő gép elhagyta Egyiptom légterét, és a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Az üres robbanóövet is viselő férfi végül elengedte a túszokat, őt magát pedig elfogták a ciprusi rendőrök. Az egyiptomi származású géprablót személyes okok vezették: állítólag azért térítette el a gépet, mert volt felesége elhagyta.