Merkel: Szíria szomszédai vagyunk

MERKEL, Angela; DAVUTOGLU, Ahmet
Nizip, 2016. április 23. A német kormány által közreadott képen Angela Merkel német kancellár (b) és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (b2) a délkelet-törökországi Gaziantep melletti Nizip településen működő szíriai menekülttáborban élő emberekkel 2016. április 23-án. Merkel és az Európai UNió két vezetője azért utazott Törökországba, hogy az EU és Ankara márciusi, a menekültválság megoldását célzó egyezményének részleteiről tárgyaljon. (MTI/EPA/Német kormány/Steffen Kugler)
Vágólapra másolva!
Európa nem zárkózhat be - mondta Angela Merkel német kancellár. Szerinte az EU ugyanúgy Szíria szomszédja, mint Libanon.
Vágólapra másolva!

az 500 milliós EU éppen úgy Szíria közvetlen szomszédja, mint az 5 milliós Libanon - mondta Angela Merkel német kancellár újságíróknak egy konferencián. Szerinte a nemzetközi menekültválság eddigi kezelése sikeres tanulási folyamat.

A legfontosabb az uniós külső határ védelme

- mondta Merkel. Szerinte ezt is meg kell tanulni, különösen ha tengeren húzódó határról van szó. Arról a véleményéről is beszélt, hogy ha valamennyi európai akarná, "akkor sem tudnánk minden menekültet befogadni". A menekülésre késztető okok kezelését is meg kell tanulni - tette hozzá.

Angela Merkel nemrég egy törökországi menekülttábort is meglátogatott Forrás: MTI/EPA/DPA/Német kormány/Steffen Kugler

Szerinte a válságot kiváltó okok kezelésének egyik eleme a Törökországgal kötött megállapodás is. Erről sokan azt gondolják, hogy Törökországtól függő helyzetbe hozza az európai államokat, de a kontinens nem zárkózhat be - mondta Angela Merkel.