Meglőttek egy migránst a szlovák-magyar határon

Szlovákia Nagymegyer
Menekülteket üldöztek a vámosok Nagymegyernél, egy kocsira tüzet nyitottak
Vágólapra másolva!
Négy autót tartóztattak fel a szlovák hatóságok Nagymegyer közelében, az egyik autó nem állt meg. A vámőrök több lövést leadtak, egy nőt megsebesítettek. Cikkünk folyamatosan frissül!
Vágólapra másolva!

Autós üldözés és lövöldözés zaja verte fel a csendet vasárnap éjszaka Nagymegyeren: szlovák rendőrségi forrásaink szerint a határváros külterületén vámosok állítottak meg négy magyar rendszámú, migránsokat szállító autót, de a konvoj egyik tagja kitört, és megpróbálta elsodorni az előtte álló vámőröket.

Menekülteket üldöztek a vámosok Nagymegyernél, egy kocsira tüzet nyitottak Forrás: Parameter.sk

Meglőttek egy menekült nőt

A vámosok lövéseket adtak le az elszáguldó kocsira, majd üldözőbe vették: háromszáz méter után sikerült megállítaniuk a menekülő autót, amire újabb lövéseket adtak le. A lövöldözés közben

az egyik migráns, egy nő, megsebesült,

úgy tudjuk, az nőt a karosszérián gellert kapott golyó találta vesén. A szlovák TASR beszámolója szerint a 26 éves szír migránst hátba lőtték. A sérültet a dunaszerdahelyi kórházba szállították, és megműtötték, állapota már stabil. Mellette két további menekült is ápolásra szorult, mivel a kiszáradás veszélye fenyegette őket.

Kihasználta az alkalmat

Névtelenséget kérő informátorunk szerint nem tudtak minden menekültet elfogni:

a fejetlenséget kihasználva a konvoj másik tagja is egérutat nyert

- itt csak a sofőrt tudták elkapni, utasai elmenekültek. A TASR viszont úgy tudja, a pénzügyőrök mind a négy személyautó utasait elfogták, és átadták az illegális bevándorlás elleni belügyi egységnek. Forrásunk szerint az autóvezetők román állampolgárok, és Magyarország felől érkezhettek Nagymegyerre.

Rendőrök vizsgálják az egyik megállított autót Forrás: Parameter.sk

Mint informátorunk megjegyezte, korábban is előfordult, hogy menekülteket próbáltak átszállítani a határ menti településen, ilyen durva esetre viszont még nem volt példa a városban.

Kiska: Többen is jöhetnek

Az autós üldözés két héttel azután történt, hogy Andrej Kiska szlovák államfő arról beszélt, adott a lehetőség, hogy Szlovákia további menekülteket fogadjon be.

"Szlovákiának, amely sikeres ország, gondolnia kell arra, hogyan segítsen azoknak az embereknek, akiknek veszélyben az élete.

és ez a lehetőség (a jelenleg kihasználtnál) lényegesen nagyobb" - mondta az elnök, mikor a Nyitrán befogadott iraki keresztény menekültekkel találkozott.

A szlovák állam tavaly decemberben 150, főként keresztény származású migránst fogadott be, akiket először a homonnai menekülttáborban,majd három hónapos integráció után Nyitrán és környékén helyeztek el.