Új katonai vezető az Iszlám Állam élén

ISIS
An image made available by Jihadist media outlet al-Itisam Media on June 29, 2014, allegedly shows members of the IS (Islamic state) including military leader and Georgian native, Abu Omar al-Shishani (Tarkhan Batirashvili) (C-L) and ISIL sheikh Abu Mohammed al-Adnani (C-R), whose picture was blurred from the source to protect his identity, speaking at an unknown location between the Iraqi Nineveh province and the Syrian town of Al-Hasakah. AFP PHOTO / HO / Al-Itisam Media === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Al-Itisam Media" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
Sokszor keltették halálhírét, de egy amerikai légicsapásban a tavasszal valószínűleg tényleg meghalt az Iszlám Állam „hadügyminisztere", Abu Omár al-Sisáni, azaz Omar, a csecsen. Az öröm azonban korai lehet, mivel a poszton a még nála is félelmetesebb hírű bátyja követheti. A Daily Beast portréja szerint a háttérből eddig is ő mozgatta a szálakat. 
Vágólapra másolva!

Március közepén érkeztek hírek arról, hogy az Iszlám Állam katonai parancsnoka – akit gyakran csak a szervezet hadügyminiszterének neveztek – meghalt. Az információt sokan kétkedve fogadták, ugyanis

ez volt a kilencedik alkalom, hogy Abu Omár al-Sisáni (vagyis: Omár, a csecsen) halálhírét keltették.

Ezúttal azonban igaznak bizonyultak az értesülések. Az Iszlám Állam „hivatalos hírügynöksége", az Amak „a kalifátus nagy veszteségéről" írt a hír kapcsán. A Daily Beast újságíróinak pedig al-Sisáni szülőhelyén lakó rokonok és ismerősök erősítették meg az információt.

Omár, a csecsen (balra) 2014 nyarán - bátyja mindig is kerülte a nyilvánosságot Forrás: AFP/-

A helyét az Iszlám Állam katonai ranglétrájának csúcsán bátyja, Tamaz Batirashvili veheti át. Őt a rokonok és a titkosszolgálati források még az öccsénél is okosabb és veszélyesebb terroristának tartják.

Komoly harci tapasztalatai vannak

Ezt az apjuk is megerősíti:

Tamaz a főszereplő, Tarkhan (Omár, a csecsen „polgári” keresztneve) egy semmi

– mondta 2014-ben a Daily Beast újságírójának. Az Iszlám Államból érkező információk szerint ezzel a terrorszervezet vezetői is tisztában voltak. A kalifátus kikiáltását lehetővé tevő hódítások – az iraki Moszul és Tikrit 2014-es elfoglalása – idején öccse volt a terrorszervezet katonai vezetője, de a tervezésben a főszerepet a háttérmunkát jobban kedvelő Tamaz játszotta.

Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam két ennyire fontos katonája ugyanarról a vidékről származik. A Pankiszi-szoros Grúzia és Csecsenföld határán fekszik, az Oroszország és a csecsen szakadárok között zajló csecsen háborúk során a lázadók által folytatott gerilla-hadviselés egyik fontos bázisa volt a terület, ahol valószínűleg kiképzőtáborok is működtek. A Batirashvili testvéreknek tehát volt alkalmuk tapasztalatot szerezni az erősebb és jobban felszerelt ellenséggel szembeni harcban.

Állítólag már ezekben a harcokban is inkább Tamaz tűnt ki: egy ismert hadúr oldalán a területek feletti orosz irányítás megszerzése után évekig folytattak sikeres partizánháborút az oroszok ellen Dagesztán és Csecsenföld erdős-hegyes területeit bázisnak használva.

Temo Batirashvili, a testvérek apja ül a háza előtti padon a grúziai Birkianiban Forrás: AFP/Vano Shlamov

Már a harcokat árgus szemmel követő grúz titkosszolgálatok is az idősebb fivér miatt foglalkoztak Tamarral. Egy forrás Tamazt és barátait „igazi farkasokként", tapasztalt katonaként és veteránként jellemzi.

Fontos emberek

A testvérek 2013-ban indultak Irakba, ahova Tamaznak volt könnyebb útja, mert öccsét lekapcsolták a grúz hatóságok. Itt kezdtek el közösen dolgozni a később az Iszlám Állam vezetésének magját adó dzsihádistákkal és az iraki titkosszolgálatban még Szaddám Huszein alatt szolgáló tisztekkel. A „kalifátus" kikiáltása után mindketten fontos posztot kaptak.

Tamar – Omár, a csecsen névvel – katonai vezető lett, míg bátyja, Tamaz, a hírszerzés és a kémelhárítás irányításáért felelt,

valamint az Iszlám Állam által felügyelt börtönök is alá tartoztak.

A testvéreknek abban is komoly szerepük volt, hogy a Pankiszi-szoros szegény falvaiból sokan indultak Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak – az innen érkezőket azóta is az Iszlám Állam legképzettebb harcosai között tartják számon. Számukra az Iszlám Állam által ígért luxus – ház, pénz, rabszolgák – a hitetlenek elleni harccal kiegészülve végzetes vonzerőt jelentett.

Azonban az USA által vezetett nemzetközi koalíció, a szíriai kormány oldalán a háborúba beszálló Oroszország és a kurd csapatok erőfeszítéseinek köszönhetően az Iszlám Állam már nem tud a korábbihoz hasonló sikereket elérni – sőt, az eddig megszerzett területek megőrzéséért is komoly harcot kell folytatniuk. Ezzel együtt a Pankiszi-szoros lakóinak harci lelkesedése is alábbhagyott, amit az Iszlám Állam vezetése nehezen tud elfogadni: több üzenetben bosszúval fenyegetik az otthonmaradókat.

A Daily Beast szerint azonban ez kevés lesz újabb tömegek mozgósítására, hiszen az itteniek szemében a sokak által hősnek tekintett

Omár, a csecsen halála az Iszlám Állam bukását is jelképezi.

Nagy kérdés, hogy ezen a még nála is félelmetesebb idősebb testvér tud-e változtatni.