Elsírta magát az USA elnöke

obama sír fegyvertartás
US President Barack Obama gets emotional as he delivers a statement on executive actions to reduce gun violence on January 5, 2016 at the White House in Washington, DC. AFP PHOTO/JIM WATSON / AFP / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot – mondta Barack Obama elnök, amikor bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés és -eladás szigorítására.  
Vágólapra másolva!

Az elnöki rendelet – amelynek részleteit előző este a Fehér Ház már nyilvánosságra hozta – alaposabb és

szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében, és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Az ovális irodában jelen volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sokan, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. (Az Egyesült Államokban évente harmincezer ember esik fegyveres erőszak áldozatául.) Az elnöki beszédet Mark Kelly, Gabrielle Gifford – a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített arizonai demokrata párti képviselőnő – férje vezette be.

Obama akkor érzékenyült el, amikor az egyik támadás gyermek áldozatairól beszélt Forrás: AFP/Jim Watson

"Az idő sürget bennünket" – fogalmazott Obama, aki a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, és könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermek áldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. "Ennek véget kell vetni" - mondta. "Közömbösekké váltunk" – ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott.

"Hiszek az amerikai alkotmányban" – mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De

"a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul".

Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" – nyilatkozta Ryan.

Mészárlás a főiskolán

A 26 éves Chris Harper Mercer a múlt év októberében kilenc embert megölt, és többeket megsebesített az Oregon állambeli Roseburg egyik főiskoláján. A gyilkos, mielőtt lőtt volna, a vallásukról kérdezte áldozatait. A gyilkos a keresztényeket célozta, mondta akkor a CNN-nek az egyik sebesült diák édesapja, aki a műtét előtt tudott beszélni a lányával, akit a gerincén talált el egy golyó. Harpert végül a kiérkező rendőrök lelőtték.

Obama: Az együttérzés és az ima nem elég

Barack Obama amerikai elnök az ámokfutásra reagálva azt mondta, a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban, és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba. Obama rendkívüli televízió-beszédében kijelentette, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képes elejét venni a hasonló eseteknek.

Lövöldözés San Bernardinóban

December 2-án a 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook támadást hajtott végre a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén. A két merénylő a vérengzés után a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette. A támadásban 14 embert öltek meg, és 21-et megsebesítettek.

Obama az eset után találkozott az áldozatok hozzátartozóival. A találkozó után azt mondta, meghatotta, hogy a tolerancia szükségességére helyezték a hangsúlyt, ezekben a nehéz időkben a hozzátartozók az erőt, az egységet és a szeretetet képviselik, amely ebben a közösségben és az országban van.