Obamát hibáztatják a koreai robbantásért

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök külpolitikáját hibáztatták és Kína közbeavatkozását sürgették republikánus párti politikusok az Észak-Korea által bejelentett állítólagos kísérleti hidrogénbomba-robbantás miatt.
Vágólapra másolva!

Négy republikánus elnökjelölt-jelölt bírálta szerdán az Obama-kormány általuk kudarcosnak ítélt külpolitikáját. Trump szerint az Egyesült Államok nem eléggé ösztökéli Kínát, hogy befolyásolja szövetségese, vagyis Észak-Korea politikáját. "Senki sem beszél velük, és senki sem vitatja meg Kínával ezt a politikát. Pedig Kína teljesen ellenőrzése alatt tartja Észak-Koreát, azt állítja ugyan, hogy nem így van, de Kínának tényleg meg kellene oldania ezt a problémát" - fogalmazott Trump.

Lagymatagon asszisztál

Marco Rubio floridai szenátor úgy vélekedett, ha beigazolódik, hogy Phenjan valóban hidrogénbombával hajtott végre kísérleti robbantást, akkor ez újabb bizonyíték lesz arra, hogy az Obama-Clinton külpolitika kudarcot vallott. "Én ebben a mostani kampányban mindig is figyelmeztettem arra, hogy

és Obama lagymatagon asszisztál ehhez" - fogalmazott közleményében Marco Rubio.

Kína befolyása kellene

Rand Paul, Kentucky állam szenátora - szintén elnökjelölt-aspiráns - ugyancsak amellett emelt szót, hogy Kína befolyását kellene latba vetni az Észak-Koreával kapcsolatos gondok megoldására, amely szerinte nem lesz könnyű. Egyúttal a Phenjan elleni szankciók bővítését is javasolta.

New Jersey kormányzója, Chris Christie szintén Obamát és Clintont együttesen okolta, mert szerinte az elnök és a volt külügyminiszter túlságosan is gyöngén reagált Phenjan korábbi atomkísérletére.