Szír gyerekek készítik a használhatatlan mentőmellényeket

Illegális bevándorlás - Görögország
Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei
Vágólapra másolva!
Életveszélyesen rossz minőségű mentőmellényt találtak egy rendőrségi rajtaütés során egy törökországi műhelyben, ahol ráadásul szír gyerekeket foglalkoztattak.
Vágólapra másolva!

A műhely engedély nélkül működött, Izmir tartományban, négy alkalmazottja közül kettő pedig fiatal szír lány volt.

A rendőrök lefoglaltak 1263, különböző márkájúnak hamisított mentőmellényt. Némelyiket egyszerű sátorponyvából készítették, ami szinte egyáltalán nem vízhatlan, a mellényeket pedig szivaccsal és rongyokkal tömték ki olyan anyagok helyett, amelyek segítenek a bajba jutottaknak abban, hogy fennmaradjanak a víz felszínén – számolt be az rt.com.

Nem törődnek a biztonsággal

A legtöbb menekült Izmiren keresztül tart Európába, ezért a tartományban alakult ki a legnagyobb feketepiac.

Az árusok semmit nem törődnek a menekültek biztonságával. Helyi sajtóbeszámolók szerint a mentőmellényeket nem egészen harminc líráért árulják (kb. 3000 forint), miközben egy tisztességes boltban egy jó minőségű darab ára 75 líra.

Elhagyott csónakok és levetett mentőmellények Leszbosz partján Forrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

A szegény, gyakran egész családjukkal menekülők nyílván nem engedhetik meg maguknak a drágább árut, és a címkék alapján azt hiszik, hogy olcsóbban is megkaphatják ugyanazt a minőséget.

A gyatra minőségű mentőmellények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly hivatalos adatok szerint 3771 ember fulladt a Földközi-tengerbe.