Szír gyerekek készítik a használhatatlan mentőmellényeket

2016.01.07. 10:10

Életveszélyesen rossz minőségű mentőmellényt találtak egy rendőrségi rajtaütés során egy törökországi műhelyben, ahol ráadásul szír gyerekeket foglalkoztattak.

A műhely engedély nélkül működött, Izmir tartományban, négy alkalmazottja közül kettő pedig fiatal szír lány volt.

A rendőrök lefoglaltak 1263, különböző márkájúnak hamisított mentőmellényt. Némelyiket egyszerű sátorponyvából készítették, ami szinte egyáltalán nem vízhatlan, a mellényeket pedig szivaccsal és rongyokkal tömték ki olyan anyagok helyett, amelyek segítenek a bajba jutottaknak abban, hogy fennmaradjanak a víz felszínén – számolt be az rt.com.

Nem törődnek a biztonsággal

A legtöbb menekült Izmiren keresztül tart Európába, ezért a tartományban alakult ki a legnagyobb feketepiac.

Az árusok semmit nem törődnek a menekültek biztonságával. Helyi sajtóbeszámolók szerint a mentőmellényeket nem egészen harminc líráért árulják (kb. 3000 forint), miközben egy tisztességes boltban egy jó minőségű darab ára 75 líra.

Elhagyott csónakok és levetett mentőmellények Leszbosz partjánForrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

A szegény, gyakran egész családjukkal menekülők nyílván nem engedhetik meg maguknak a drágább árut, és a címkék alapján azt hiszik, hogy olcsóbban is megkaphatják ugyanazt a minőséget.

A gyatra minőségű mentőmellények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly hivatalos adatok szerint 3771 ember fulladt a Földközi-tengerbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK