Közzétettek egy videót a Köpcös elfogásáról

2016.01.11. 23:01

Videofelvélteleket mutatott be az egyik mexikói tévécsatorna a Köpcsös becenevű mexikói drogbáró elfogásáról. A képeken jól látszik az a helyiség is, ahonnan a menekülőalagút indult.

A Televisa mexikói tévécsatorna helyi idő szerint hétfőn délelőtt videofelvételeket tett közzé Joaquín Guzman, azaz a Köpcös (spanyolul: El Chapo) elfogásáról. A képkockák azt mutatják, ahogy a tengerészgyalogosok behatolnak a férfi búvóhelyéül szolgáló többszintes házba, majd módszeresen haladnak előre, hogy teljesen elfoglalják azt.

Majdnem megszökött

A közzétett felvételeken is jól látszik, hogy a helyszínen komoly harc dúlt. A katonák sorozatokat küldenek a biztonsági őrök felé, a képkockákon több halottat is látni.

Jól kivehető a földszinti rész, s látszik az a gardróbszoba is, ahonnan egy titkos alagút indult ki. Az alagút bejáratát a gardróbban felállított tükörrel rejtették el, s a tengerészgyalogosoknak másfél órájukba telt, mire megtalálták.

A drogbárónak ez idő alatt sikerült átmeneti előnyt szereznie.

A hűtőszekrény mellett is találtak egy nagy lyukat, éppen kiépíteni kezdett alagutat, de feltételezések szerint ezt kifejezetten félrevezetés céljából építették ki. A felvételek hosszasan mutatják a tengerészgyalogosok akciójának nyomait: lövedékeket, töltényhüvelyeket, lövésnyomokat és óriási vérfoltokat a fehérre meszelt falon.

A ház földszinti hálószobájában tévé és ülőgarnitúra volt, mindenfelé antibiotikumos fiolák, óvszerek, injekciós tűk, injekcióban beadható tesztoszteron-dobozok hevertek. A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte,

ötüket a rajtaütés során agyonlőtték.

"A vakációmnak vége" - mondta elfogásakor a mexikói riport tanúsága szerint, Joaquin Guzman. A házban, a többi között, Kate del Castillo mexikói színésznő szappanoperáinak videóira bukkantak. Ő az a színésznő, aki a drogbáróhoz kísérte titkos találkozóra Sean Penn hollywoodi sztárt. 

A Köpcös körözési fotójaForrás: AFP/Ho

Hétfőn az El Universal című mexikói lap tíz olyan fotót közölt, amelyekből arra lehet következtetni, hogy hogy a mexikói hatóságok folyamatosan megfigyelték az amerikai, kétszeres Oscar-díjas színészt. A mexikói bűnüldöző szervek egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szombaton azt mondta: a tavaly októberben készült interjú hozzásegítette a mexikói hatóságokat a börtönből tavaly megszökött bűnöző újbóli elfogásához.

Sean Penn hétfőn megszólalt: az AP hírügynökségnek adott rövid interjút e-mailben. Ebben azt mondta, hogy

nem bánta meg a Rolling Stone magazinnak készített Guzman-riportot.

Arra a kérdésre, hogy vajon nem aggódik-e azon fotók miatt, amelyek azt mutatják, hogy a mexikói szervek figyelték őt, Penn egyszerűen csak annyit válaszolt: "nincs rejtegetnivalóm".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK