Fogolycserének köszönhetően szabadult a The Washington Post újságírója

2016.01.16. 17:04

Egy év után elengedték a Washington Post bebörtönzött újságíróját, Teherán  valószínűleg így előlegezi meg, hogy a nyugati államok hamarosan feloldják az ellene hozott szankciókat.

Négy bebörtönzött amerikai- iráni kettős állampolgárt engedtek szabadon Teheránban, közöttük van Jason Rezaian, a Washington Post újságírója is.

Jason Rezaiant több mint egy évig tartották fogva egy teheráni börtönben kémkedés és iszlámellenes propaganda terjesztésének vádjával.

Ali Rezaian, a fogva tartott újságíró testvére egy múlt év decemberi tüntetésen, New YorkbanForrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton

Teljes elszigeteltség

Az újságíró hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban, amíg a közelebbről ki sem fejtett vádpontok az ügyében eljáró bíróság elé kerültek, ezalatt nem beszélhetett családtagjaival és ügyvédjével sem.

A szabadulásáról hozott döntés egy fogolycsere program része lehet, és valószínűleg azzal függ össze, hogy

Irán biztos benne, egy-két napon belül feloldják majd az ellene hozott amerikai és európai uniós gazdasági szankciókatHa ez megtörténik, a perzsa állam visszakapja külföldön zárolt, 100 milliárd dolláros vagyonát, és visszatérhet a nemzetközi piacokra is.

Ha a NAÜ is úgy akarja

A feloldásra akkor kerülhet sor, ha a a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is megerősíti, hogy Irán végrehajtotta a kért nukleáris leszerelési programot: csökkentse urándúsító reaktorainak és centrifugáinak számát, és

szabaduljon meg dúsított uránkészletének tetemes részétől.

Diplomáciai források alapján akár már szombatra elkészülhet az ügynökség jelentése.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK