Sok magyar lehet az új szlovák parlamentben

szlovák parlamenti választások 2012, urna, Gúta, Kolárovo, helyi népszavazás terme, Horváth Árpád polgármester
Vágólapra másolva!
A március 5-i parlamenti választásokat a voksok 38,2 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné meg Szlovákiában - derült ki a Szociális Elemzések Ügynökségének legfrissebb felméréséből. A Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékkal szintén a törvényhozásban lenne.
Vágólapra másolva!

A parlamentbe 8 párt jutna be. A Smer 38,2, a Háló 12,5 és a Szlovák Nemzeti Párt 8,4 százalékot kapna. A 4. helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8, az 5. helyen a Most-Híd vegyespárt 6,3, a 6. helyen a Magyar Közösség Pártja (MKP) 5,3 százalékkal végezne.

Ugyancsak bekerülne a törvényhozásba az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Új Többség (OĽaNO – NOVA), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is, mindkét tömörülés 5,1 százalékot szerezne – olvasható a hirek.sk oldalán.

Március 5-én választanak új parlamentet Szlovákiában Fotó: Origo

A parlamenten kívül rekedne azonban 3,5 százalékkal a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a 2,4 százalékos Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS Naše Slovensko) és 1,2 százalékkal a Szlovák Polgári Koalíció (SKOK).

60 százalék körüli részvétel

Biztosan vagy valószínűleg

részt vesz majd a választásokon a válaszadók 57,5 százaléka.

42,5 százalékuk azt felelte, hogy biztosan vagy vélhetően nem járul majd az urnához, illetve még nem határozott erről. A bizonytalanok aránya 15,1 százalék, akik szavazni akarnak, de még nem döntötték el, hogy melyik politikai pártra voksolnak, vagy nem tudtak válaszolni erre a kérdésre, illetve határozottan elutasították a válaszadást.