80 ezer menedékkérőt toloncolna ki Svédország

Vágólapra másolva!
Svédország mintegy 80 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akiknek a menedékjog iránti kérelmét tavaly elutasították - közölte szerda este Anders Ygeman svéd belügyminiszter. Erre reagálva Guido Raimondi, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke azt mondta, hogy a bíróság tiltja a menekültek kollektív kitoloncolását.
Vágólapra másolva!

A miniszter egy svéd televíziónak elmondta, hogy a kormány a rendelkezés végrehajtására utasította a rendőrséget és a bevándorlási hatóságot. Hozzátette, rendes esetben az elutasított menedékkérőket menetrend szerinti repülőjáratokon szállítják vissza hazájukba,

a nagy létszám miatt azonban ezúttal charterjáratokat bérelnek erre a célra.

Várhatóan így is évekig tart majd, amíg mindenkit kitoloncolnak.

Vizsgálnák a vizsgálatot

Az EJEB elnöke arra emlékeztetett, hogy a strasbourgi bíróság csak akkor nem tiltja a kollektív kitoloncolást, ha az eseteket előzetesen, egyénenként megvizsgálták, és ha a származási országban nem fenyegeti erőszak a visszatérőket. Raimondi úgy vélte, utána kell nézni, hogy az egyes eseteket "egyéni vizsgálat" előzte-e meg Svédországban.

Svédországban tavaly 163 ezer menedékkérelmet adtak be. Az év végéig feldolgozott kérelmek 45 százalékát utasították el.

Ismét ellenőrzik a határokat

A skandináv országban a menekültválság miatt novemberben újra bevezették a határellenőrzéseket, január óta pedig

minden autóbusz- és vasúttársaság köteles azoknak az utasoknak a személyazonosságát megvizsgálni,

akik a Dánia és Svédország közötti Öresund-hídon utaznak. A kormány közlése szerint azóta napi néhány százra csökkent a menekültek száma, amely korábban a heti tízezret is megközelítette.