Elítélték a volt dél-koreai kormányfőt

Vágólapra másolva!
Nyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt dél-koreai kormányfőt. Li Van Ku fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés miatt nyolc hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki pénteken egy koreai bíróság Li Van Ku volt miniszterelnökre. A Szöuli Központi Kerületi Bíróság emellett 30 millió von, vagyis körülbelül 7 millió forint vagyonelkobzásra is ítélte Lit, aki tavaly áprilisban távozott a miniszterelnöki posztról.

Li Van Ku az ítélet szerint 30 millió vont vett át Szung Van Dzsongtól, a Keangnam Enterprises építési vállalat vezetőjétől.

Szung tavaly áprilisban öngyilkos lett. Zsebében egy listát találtak, amelyen politikusok nevei, mellettük pedig pénzösszegek szerepeltek.

A cégvezető egy interjút is hátrahagyott, amelyben elismeri, hogy nyolc embert megvesztegetett.

Az említettek között volt Li mellett Hong Csun Pjo, Dél-Kjongszang tartomány kormányzója, valamint Pak Gun Hje államfő korábbi és jelenlegi kabinetfőnöke is. Az ügyben Li és Hong ellen indult eljárás, a többiek ellen nem volt elegendő bizonyíték, vagy a bűncselekmény elévült.

- mondta az ítélethirdetést követően a korábbi kormányfő, aki hozzátette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

Szung ellen sikkasztás miatt folyt eljárás, amikor tavaly áprilisban, mindössze pár órával bírósági meghallgatása előtt felakasztotta magát.