Nem maradhat Új-Zélandon, mert autista

Vágólapra másolva!
Új-Zéland megsértette az ENSZ emberjogi chartáját, amikor a nevelt fiától egészségi állapotára hivatkozva megtagadta a tartózkodási engedélyt – állítja egy neves belga matematikus.
Vágólapra másolva!

Dimitri Leemans 13 éves nevelt fiától, Petertől azért tagadta meg a tartózkodási engedélyt az új-zélandi bevándorlási hivatal, mert a gyerek autista, és az egészségi állapota terhet jelent az állam számára.

Leemans nem fellebbezte meg a döntést, hanem úgy döntött, hogy a tanév végén, júliusban elhagyja a családjával Új-Zélandot, és visszatér a brüsszeli egyetemre – számolt be a brit Guardian.

Nem akar ilyen országban élni

A hatóságoknak 18 hónapig tartott meghozni ezt a döntést, a család pedig nem akar egy újabb évet várni a fellebbezés elbírálására. „Nem szeretném olyan országban nevelni a gyermekeimet, ahol nem tartják tiszteletben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát” – jelentette ki Leemans.

A bevándorlási hivatal közleménye szerint a gyerek egészségi állapota nem éri el „az elfogadható színvonalat”, márpedig ezt megkövetelik minden bevándorlótól, hogy ne jelentsen túlságosan nagy terhet az egészségügy és az oktatás számára.

Az hitték, Új-Zéland megfelelő hely egy autista gyermek számára - tévedtek Forrás: Szilágyi Péter

Jobbnak hitték

Leemans 2011-ben költözött Új-Zélandra a feleségével és két gyermekével. Részben azért is fogadta el az aucklandi egyetem állásajánlatát, mert azt hitte, hogy Új-Zéland megfelelő hely egy autista gyerek számára.

Elvesztése „súlyos veszteség” az ország számára – hangsúlyozta Astrid an Huef, az új-zélandi matematikusok társaságának elnöke, és sajnálatát fejezte ki a döntés miatt az aucklandi egyetem alkancellárja is.

2014-15-ben egyébként Új-Zéland 116 embertől tagadta meg a tartózkodási engedélyt egészségügyi okok miatt.