Rekordszámú résztvevővel zárultak a választások Iránban

Iráni választás
Vágólapra másolva!
A tömeges részvétel miatt a tervezetnél öt órával később zárták be az urnákat Iránban. A választók a parlamenti helyekről döntöttek, illetve arról, kik kapjanak helyet a Szakértők Tanácsában. A voksolás tétje, hogy sikerül-e a mérsékeltebb reformereknek megerősödniük.
Vágólapra másolva!

Lezárták az urnákat Iránban. Ezzel véget ért a pénteki kettős választás, amelynek során a mintegy 55 millió választásra jogosult arról dönthetett, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.

A tervezetthez képest öt órával később zárták az urnákat Forrás: EPA/Abedin Taherkenareh)

A voksoláson való tömeges részvétel miatt

az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később zárták az urnákat.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a legutóbbi, 2012-es törvényhozási választásokon a szavazóhelyiségek nyitva tartását még éppen azért hosszabbították meg éjfélig, mert túl kevesen indultak el szavazni.

Róháni helyzete erősödhet

A mostani voksolás tétje az, hogy

sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek

a keményvonalas konzervatívokkal szemben.

A 290 tagú teheráni törvényhozásnak - amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó - az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van.

Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a mostanáig a konzervatívok uralta parlamentben, az

megerősítheti Róháni politikai helyzetét

a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda.

25 százalék kell

Az eredményeket a kisebb választókerületekben már a szavazás estéjén közzéteszik, a tartományi városokban másnap, míg Teheránban három napot kell erre várni.

A voksolás kimenetelét az Őrök Tanácsa hagyja jóvá és érvényesíti.

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás.

A választások biztonságát országszerte 250 ezer rendőr szavatolta.