Bajban lehet az ír kormánykoalíció

2016.02.27. 10:00

Enda Kenny ír miniszterelnök pártja, a jobbközép Fine Gael és a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Munkáspárt összesen a szavazatok 34 százalékát szerezhették meg az Írországban pénteken tartott parlamenti választásokon a késő este kiadott első prognózis szerint. Ha ezek az eredmények beigazolódnak, a kormánykoalíció elveszíti többségét a törvényhozásban. 

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint, amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített, 

az első helyen a Fine Gael végzett a voksok 26,1 százalékával. 

A Munkáspártnak a választók 7,8 százaléka szavazott bizalmat. A kormánykoalíció ezzel mintegy 55 mandátumhoz jut a törvényhozásban a többséghez szükséges 80 képviselői helyhez képest.

Enda Kenny ír miniszterelnök, a jobbközép Fine Gael (Egyesült Írország Pártja) vezetője kezet fog egy voksolásra érkező nővelForrás: MTI/EPA/Aidan Crawley

A koalíciós pártok idei eredményei jelentősen alulmaradnak a 2011-es parlamenti választásokon elértekhez képest: a Fine Gael támogatottsága 10 százalékot, a Munkáspárté 11,7 százalékot esett vissza. Így az összesített közel 34 százalékos eredmény messze elmarad a kabinet tagjai által a kormányalakításhoz szükségesnek ítélt 41-42 százaléktól. 

Csalódottság a kormányzó pártoknál

Tomm Curran, a Fine Gael főtittkára szombat délelőtti nyilatkozatában rendkívüli csalódottságának adott hangot. Elismerte, hogy amennyiben az előrejelzések beigazolódnak, a jobbközép párt - mint fogalmazott - nagyon messze van attól, hogy kormányt alakítson.

A kormánypárt legnagyobb ellenfelének tartott Fianna Fáil az exit poll szerint 22,9, míg a Sinn Fein nacionalista párt 14,9 százaléknyi szavazatot kapott. 

Ennek fényében az elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak. 

Sokak szerint a Fine Gael és a Fianna Fáil szövetségre lépése lenne az egyetlen járható út, ez viszont szinte elképzelhetetlen, és feltehetően ingatag koalíciót eredményezne.

Eoin O’Malley, a Dublin City University politikaprofesszora úgy vélte, kevésbé valószínű, hogy koalícióra lép a két legnagyobb párt, amelyek a közel egy évszázaddal ezelőtti ír polgárháborúban szemben álló felek eszmei örökösei, 

sokkal inkább elképzelhető, hogy újabb választásokat írnak ki. 

A miniszterelnök a választási kampányát az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb – 7 százalékos – a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el. 

A szavazatok összeszámlálása szombaton kezdődik meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások első eredményei vasárnap várhatók. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK