Merkel elutasította Orbán népszavazását

ukrán válság, fontos lett kelet-európa, Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Brüsszel, 2014. március 20. Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat 2014. március 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Vágólapra másolva!
Angela Merkel elutasítja a magyar kormány népszavazási kezdeményezését a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásával kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Angela Merkel az ARD-nek adott interjúban azt mondta: "Orbán Viktor (...) arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült" a tagállamok között szétosztandó 160 ezerből, pedig valószínűleg még csökkenthetné is ezt a számot, mivel "sok ukrán menekültje van".

"Ez azért mégiscsak egy elvi kérdés, és csak elutasítani tudom ezt az eljárást"

- mondta a német kancellár.

Orbán Viktor és Angela Merkel az Európai Tanács ülésén, 2014. márciusában Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Arra a felvetésre, hogy az eurózóna válságával ellentétben most mások jóakaratára van utalva és a "kérelmező" helyzetébe került, azt mondta, szerinte ez nem így van, Németország nincs sem kiszolgáltatott, sem kiemelt helyzetben. Valamennyi uniós tagországnak van felelőssége, és mindegyik szeretné megőrizni Schengent, köztük Lengyelország és Csehország is.