Sértegette a prófétát, menesztették az egyiptomi minisztert

2016.03.13. 20:50

Menesztették az egyiptomi igazságügyi minisztert, mert egy televíziós interjúban azt mondta, hogy még Mohamed prófétát is bebörtönözné. Ahmed ez-Zendnek már korábban is voltak heves kirohanásai.

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt vasárnap felmentették hivatalából az egyiptomi igazságügyi minisztert, Ahmed ez-Zendet - jelentette a CBC Extra egyiptomi hírtévé.

Ezzel megerősítették azon korábban kiszivárgott híreket, amelyek szerint Seríf Iszmáíl miniszterelnök lemondásra szólította fel Zendet, a tárcavezető által kiváltott közfelháborodásra reagálva.

Bocsánatért esedezett

Dühödt bírálatok lavinája zúdult az igazságügyi miniszterre egy szombati tévéműsor után, amelyben arra a kérdésre, hogy rács mögé záratná-e az őt, vagy családját becsmérlő újságírókat, kijelentette, ilyen esetben bárkit bebörtönözne, még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele! Ez utóbbi formulát a vallási előírások szerint a muzulmánok csak Mohamed nevéhez fűzik hozzá, így nem fért kétség ahhoz, hogy a heves kirohanásairól elhíresült tárcavezető melyik prófétára gondolhatott.

Zend a jelek szerint már válasza közben érezhette, hogy ezúttal messze ment, és rögtön azután a mindenható Isten bocsánatáért esedezett, és később számos interjúban hangsúlyozta, hogy "nyelvbotlás" történt.

Szívesen látna egy öldöklést

Bűnbánata ellenére mind a sajtó, mind pedig a közösségi oldalak muzulmánok dühös felszólalásaival teltek meg. A szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem vasárnap egy közleményt adott ki, amelyben a közszereplőket arra szólította fel, hogy tartózkodjanak a prófétát sértő, istenkáromlásnak minősülő kifejezésektől.A keményvonalas - most már csak volt - igazságügyi miniszter utoljára januárban váltott ki nemzetközi szintű felháborodást egy televíziós szereplésével, amelynek közepette kijelentette, hogy tömeges öldöklést szeretne látni az iszlamista ellenzék soraiban.A 2013-ban elmozdított elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetről szólva azt mondta: "Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg a terrorellenes harcot folytató biztonsági erők minden egyes vértanújáért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK