Spanyol buszbaleset: kritikus állapotban a sofőr

Spanyolország, buszbaleset, Erasmus
Freginals, 2016. március 20. Tűzoltók az északkelet-spanyolországi Freginals közelében történt buszbaleset helyszínén 2016. március 20-án. A diákokat szállító autóbusz egy autóval ütközött, majd felborult. A balesetben legkevesebb tizennégyen életétüket vesztették. (MTI/EPA/Jaume Sellart)
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudják kihallgatni a hatóságok a vasárnap Spanyolországban balesetet szenvedett busz sofőrjét, mert a férfi kritikus állapotban van. 
Vágólapra másolva!

Kritikus állapotban van, így egyelőre nem kihallgatható az a 62 éves buszsofőr, aki az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében vasárnap hajnalban súlyos balesetet szenvedett autóbuszt vezette - mondta Toni Comín, a katalán kormány egészségügyért felelős tanácsosa.

A balesetben 13-an haltak meg Forrás: MTI/EPA/EFE/Jaume Sellart

Mint mondta, a buszvezetőt vasárnap este szállították mellkasi fájdalmakkal kórházba, ahol jelenleg az intenzív osztályon kezelik.

23-an kerültek kórházba

A hatóságok számára kulcsfontosságú lenne a férfi vallomása, ugyanis a nyomozás elsődleges adatai őt teszik felelősség a tragédiáért. A spanyol sajtóban megjelent feltételezések szerint

elaludhatott a volánnál.

Ezt az elméletet erősíti több, a buszon utazó diák nyilatkozata is, akik azt mondták, hogy az ütközés előtt közvetlenül a jármű cikkcakkban haladt, továbbá a La Razón spanyol napilap egyelőre nem megerősített értesülése, miszerint a sofőr a kiérkező mentősöknek azt hajtogatta: "sajnálom, elaludtam".

A szerencsétlenség halálos áldozatainak azonosítása befejeződött, az illetékes hatóságok megadták az engedélyt a holttestek hazaszállításához, amely már kedd délután megkezdődött - jelentette be Neus Monte katalán kormányszóvivő.

A baleset sérültjei közül 23-án kerültek kórházba, egyelőre mindannyian ápolásra szorulnak. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

Magyar sérült is van

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas elnevezésű, hagyományos tűzijátékünnepen.

Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb az autópálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti sztrádaszakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult.

Ezután egy személyautó frontálisan belerohant.

A gépkocsi két utasa megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai vesztették életüket, a legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb 25.

A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is, akinek mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársának azt mondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, és családja kiutazik hozzá.