Menekültek lábát mossa meg nagycsütörtökön a pápa

Ferenc pápa
Jorge Bergoglio pápává választása előtt, amint a Hogar de Cristo rehabilitációs központ megnyitásakor drogosok lábait mossa.
Vágólapra másolva!
Menekültek lábát mossa meg Ferenc pápa nagycsütörtök délután egy Róma-közeli befogadóállomáson, és a menekültekről és a szenvedő emberiségről szólnak a meditációk is a Colosseumnál a nagypéntek esti keresztúton. A pápa utasítására a papok most már nők lábát is megmoshatják.
Vágólapra másolva!

Nagycsütörtök délután az egyházfő a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekültközpontjába (Cara) látogat el. Ezen a befogadóállomáson az Olaszországban menekültkérelmet beadó bevándorlók tartózkodnak kérelmeik elbírálásáig. Olaszország legnagyobb befogadóállomásáról van szó, ahol több mint nyolcszázan tartózkodnak, többségük fiatal és muzulmán vallású.

Ferenc pápa itt mutatja be az utolsó vacsorára emlékező misét a lábmosás szertartásával. Az egyházfő 12 menekültnek mossa meg a lábát.

Jorge Bergoglio pápává választása előtt, amint a Hogar de Cristo rehabilitációs központ megnyitásakor drogosok lábait mossa Forrás: AFP/Parroquia Virgen de Caacupe

Megválasztása után, 2013-ban Ferenc pápa a római fiatalkorúak egyik börtönében elítéltek lábát mosta meg, 2014-ben egy római betegotthonban tette ugyanezt, tavaly pedig a római Rebibbia börtön elítéltjeinek mosta meg a lábát.

Ferenc pápa az első, aki elődeivel ellentétben nem paptársainak mossa meg a lábát, hanem "civil" férfiaknak és nőknek, keresztényeknek és muzulmánoknak.

Az egyházfő döntésére egyébként idén januárban módosították a lábmosás szertartását, így a papok ezentúl nőket is kiválaszthatnak a szertartásban való részvételre.