Brüsszeli robbantások: újabb két ember ellen emeltek vádat

Brüsszel belváros
A victim receives first aid by rescuers, on March 22, 2016 near Maalbeek metro station in Brussels, after a blast at this station near the EU institutions caused deaths and injuries. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Újabb két ember ellen emeltek vádat a brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban. A két férfi bérelhetett lakást a támadóknak.
Vágólapra másolva!

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben való részvétel miatt vádat emeltek két újabb ember ellen a Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletekkel összefüggésben - közölte a belga főügyészség kedden.

A vádhatóság csak Smail F. és Ibrahim F. néven azonosította a két férfit, akik a március 22-én Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletek elkövetői számára bérelhettek lakásokat.

A főügyészség úgy tájékoztatott, hogy a két férfi ellen terrorista csoportban, terrorista gyilkosságokban és merényletkísérletben való részvétel, valamint terrorista tevékenység kiterveléséért és dzsihadista sejt rejtegetése miatt emeltek vádat.

Nem találtak fegyvert és robbanóanyagot

Az RTBF belga közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a szombati rendőrségi akció során,

a Brüsszel Etterbeek nevű kerületében átkutatott lakás bérlői voltak.

Innen indult március 22-én Khalid el-Bakraoui és segítője, Osama Krayem a brüsszeli metróba, hogy öngyilkos merénylet kövessenek el.

A brüsszeli támadásokban 32-en haltak és 340-en megsebesültek Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rajtaütés során sem robbanóanyagot, sem fegyvert nem találtak a lakásban.

Felvette a kamera

Khalid el-Bakraoui 17 embert ölt meg március 22-én, amikor felrobbantotta magát a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán. Társa, a svéd állampolgárságú Osama Krayem elhagyta a helyszínt. Őt pénteken fogták el a hatóságok, és őt is

terrorista bűncselekményben való részvétellel vádolták meg.

Elfogását követően az ügyészség szóvivője elmondta, hogy ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

A két helyszínen, a repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember halt meg, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar is.