Orbán: Kohl nagy érték

Orbán, Kohl, tüntetés
Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) walks to address media after meeting with former German Chancellor Helmut Kohl (unpictured) at his home in Oggersheim near Ludwigshafen, Germany, on April 19, 2016. Former German Chancellor Helmut Kohl has warned that Europe can't become "a new home" for millions of migrants, in a veiled criticism of incumbent Angela Merkel's liberal asylum policies. / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Ne rángassák bele Helmut Kohlt aktuálpolitikai ügyekbe - ezt kérte az újságíróktól Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután kedden otthonában fogadta őt a volt német kancellár. Tüntetők és szimpatizánsok várták.
Vágólapra másolva!

A német-magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Németországban, miután találkozott a volt német kancellárral.

Német-magyar barátságról beszélt

Azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

"Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának" - fogalmazott Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne "rángassák bele" az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe.

mondta. Arról is beszélt, hogy egyszerre volt megtisztelő és felemelő érzés számára a találkozás. "Éljen a német-magyar barátság!" - zárta szavait a miniszterelnök.

Orbán Viktor Helmut Kohlnál, a háttérben az ellene tüntetők Forrás: AFP/Daniel Roland

Orbán Viktor Helmut Kohlnál tett látogatása - a magyar miniszterelnök akaratától függetlenül - politikai esemény lett Németországban. A szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) szimpatizánsai „Herzlich Willkommen” ("Szívélyes Üdvözlettel") szövegű, üdvözlő transzparenssel, a radikális baloldal hívei nacionalizmusellenes felirattal várják a magyar miniszterelnököt a volt kancellár oggersheimi otthonánál.

A helyszínt rendőrök biztosították,

akik kordonnal választják el az Orbán látogatása mellett és ellen demonstrálókat.

Van még program

A miniszterelnök a találkozó után Bonnba utazik, ahol a hivatalos program szerint megtekinti az Adenauer-emlékházat, és tárgyal Timotheus Höttgesszel, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatójával.