Szobrot emelne a szüfrazsetteknek London új polgármestere

az új londoni polgármester Sadiq Khan
Britain's Labour party candidate for London Mayor Sadiq Khan (C) arrives at City Hall in central London on May 6, 2016, as votes continue to be counted in the contest for the Mayor of London. London was poised to become the first EU capital with a Muslim mayor Friday as Sadiq Khan took the lead in elections that saw his opposition Labour party suffer nationwide setbacks. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Sadiq Khan támogatja, hogy kiemelt helyen, a parlament előtti téren álljon a nők szavazati jogáért, politikai és kulturális egyenjogúságáért küzdő mozgalom előtt tisztelgő alkotás. Sadiq Khan magát büszke feministának nevezte a polgármesteri tisztért folytatott kampányban, amellyel végül a múlt heti választáson győzelmet aratott Boris Johnson felett.
Vágólapra másolva!

A polgármester arra a petícióra reagált, melyet többek közt olyan személyiségek írtak alá, mint J.K. Rowling, a Harry Potter könyvek írója, Emma Watson és Naomi Harris színésznők, Stella Creasy és Caroline Lucas parlamenti képviselők valamint Abi Morgan, A szüfrazsett című 2015-ös film forgatókönyvírója.

Sadiq Khanon nem fog múlni Forrás: AFP/Leon Neal

A petícióban azt kérik, hogy a nők jogaiért harcoló mozgalom emlékére emeljenek egy női szobrot a parlament előtti téren, ahol olyan kiemelkedő férfiak szobrai állnak, mint Winston Churchill, Mahatma Gandhi és Nelson Mandela.

A nők szavazati jogáért, politikai és kulturális egyenjogúságáért küzdő mozgalom a 19. század végén indult Nagy-Britanniában.

Két legismertebb tagja Emmeline Pankhurst, a mozgalom egyik alapítója és Emily Davison voltak. Utóbbi az 1913-as epsomi derbin a vágtató lovak elé vetette magát, és éppen V. György király lova taposta halálra.

Az I. világháború alatt az időközben több irányzatra szakadt szüfrazsettmozgalom felfüggesztette akcióit, és szervezete kapacitását a nemzet szolgálatába állította, tagjai önzetlenül ápolták a sebesült katonákat. Ennek eredményeként 1918-ban a 30 év feletti, férjezett angol nők megkapták a szavazati jogot. A teljes egyenlőségre még tíz évet kellett várni, 1928-ban szállították le a korhatárt 21 évre.